Zdravlje

Zdravlje

Yoga Nidra – svjesno spavanje

Osjećaj opuštenosti, ugode i osnaženosti javlja se već pri prvom susretu s ovom prekrasnom tehnikom.

 Redovitim vježbanjem slijedeći pravila i upute ostvaruju se i brojne druge medicinske i duhovne dobrobiti. Zovu je još svjesno spavanje ili yoga dubokog opuštanja.

Znanost ili ne?!
Dokazani su brojni slučajevi vidljivih poboljšanja raznih poremećaja, uravnoteženja ili čak ozdravljenja, uslijed vježbanja yoga Nidre. Njome ponovno aktiviramo naše obrambene mehanizme u tijelu, koje smo tijekom godina zatrovali i oslabili neodgovarajućom prehranom, lošim životnim navikama, nedovoljnim kretanjem, pogrešnim disanjem.

Blagodati ove tehnike su:
1. opuštajuće djelovanje
2. bolja koncentracija i pamćenje
3. veće samopouzdanje
4. oslobođenje od nesanice
5. jačanje imuniteta i otpornost na infekcije
6. poboljšanje probave (posebno kod lijenih crijeva)
7. nestanak bolova u vratu i kralježnici (otpuštanje napetosti koja stvara bol)
8. prirodno mršavljenje
9. gipko i elastično tijelo

meditacija 1O samoj tehnici
Najlakše ju je raditi u ležećem položaju, a za što bolje izvođenje pažnju naših osjetila treba (osim sluha) okrenuti unutra. Slijedeći upute voditelja postupno ulazimo u područje našeg podsvjesnog i tamo dolazimo do dubokog opuštanja. Kroz disanje snižava nam se krvni tlak, usporava puls, aktivan je parasimpatikus. Naše tijelo potpuno je opušteno. Otpuštaju se svi negativni doživljaji koje smo nakupili tijekom dana ili čak mjeseci, a javljaju se ugodni i uravnoteženi osjećaji.

Redovitom praksom sve lakše i sve dublje ulazimo u svoje svjesno, podsvjesno i nesvjesno. Na ovaj način dobivamo mogućnost istodobno pročišćavati njihov sadržaj odnosno sjećanja. U nekom trenutku počinjemo pratiti vlastite snove i tada jasno promatramo dva stanja, budno i sanjanje. U dubokoj opuštenosti možemo vidjeti istinsku prirodu stvari, a to nam pomaže da izbjegnemo razočaranje, te prihvatimo ono što ne možemo promijeniti.

Kroz yoga Nidru doživljavamo intenzivan fizički i psihički odmor, a možemo iskusiti i viša stanja svijesti. Danas, zbog svakodnevne velike užurbanosti i opterećenosti brojnim aktivnostima tijekom dana, ova tehnika je pravi dragulj za povratak k sebi i obnavljanje. Vidljive dobrobiti motiviraju nas da uravnotežimo naš cjelokupan osobni i društveni život i eliminiramo štetne posljedice svakodnevnih stresnih situacija!

Katarina Ramić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo