Zdravlje

Zdravlje

Zašto ne možete zaspati, ali niti izgubiti kilograme? Nutricionistica daje zanimljiv odgovor

Shutterstock

Hormonalni problemi mogu remetiti san, raspoloženje i uspjeh kod mršavljenja.

Prema riječima nutricionistice Gail Madalene, hormoni su vitalne kemikalije koje prijenose poruke između stanica u tijelu i organa i neophodni su kako bi organizam funkcionirao pravilno. Dodaje kako upravo oni mogu biti odgovorni i za promjene ponašanja, manjak sna… 

Kada se testirati? 

Ako primjećujete simptome koji bi mogli biti povezani s hormonima, razgovarajte s liječnikom koji može tražiti pregled krvi ili testiranje koje će pokazati kako funkcionira štitna žlijezda te postaviti točnu dijagnozu i dati odgovarajuću terapiju. Dostupni su danas i kućni testovi za progesteron, testosteron i štitnjaču koje možete nabaviti online, iako mogu biti nešto skuplji. 

Nakupljanje kilograma 

Ako imate viška masnoća na području trbuha i ne možete se riješiti prehranom niti vježbanjem, odgovorni bi mogli biti hormoni. “Neaktivna štitna žlijezda može usporiti brojne tjelesne funkcije pa tako i metabolizam i probavu. Uobičajena je posljedica nakupljanje kilograma, posebno na području trbuha”, dodaje Gail. 
Hormon stresa kortizol može tijelo dovesti do stanja kada će pohranjivati sve više masnoća. 

Postoje 4 vrste inteligencije: Evo kako saznati kakva je vaša i kako donositi bolje odluke

Stalno ste gladni 

Niske razine estrogena mogu uzrokovati stalan osjećaj gladi, čak i nakon obroka, jer ima direktan utjecaj na leptin kojeg otpuštaju masne stanice i regulira koliko kalorija trošimo i koliko jedemo, a i diktira koliko će se masnog tkiva taložiti u tijelu. “Što ga se više proizvodi to ćemo više masnoća pohranjivati”, navodi Gail.

Osjećate se loše

Promjene raspoloženja mogu ozbiljno utjecati na život i posao, a možda vam manjka hormona sreće, serotonina. Gail ističe kako u trenutku ovulacije razina estrogena opada kao i progesterona, a sve to može voditi do fizičke i psihičke iscrpljenosti. Serotonin kontrolira raspoloženje, kvalitetu sna i apetiti. 

Gubite kosu 

Kada štitnjača ne radi kako bi trebala može utjecati i na to kako će kosa rasti, a posljedica može biti i suha, lomljiva i slaba kosa. “Ključni hormon za rast kose je DHT, produkt testosterona. Kada ga je previše, smanjuju se folikule dlake i kosa može ispadati. Pad u razini estrogena i progesterona može utjecati na debljinu dlake i rast kose. 

Umorni ste 

Ako vam je svaki dan težak i imate osjećaj da vam stalno nedostaje sna, možda se radi o disbalansu hormona a ne kroničnom umoru. Previše ili premalo progesterona može oduzete svu energiju. Previše kortizola može također utjecati na ciklus sna i voditi do stalnog umora. 

Simptomi demencije se obično javljaju ovim redoslijedom, važno ih je zapamtiti

Vrtoglavica

Ako imate osjećaj da vam se vrti u glavi ili osjećate slabost u nogama te vam je mutan vid, nešto ne valja. “Manje razine hormona mogu dovesti do poremećenog protoka krvi što može voditi do vrtoglavica. Disbalans hormona može imati direktan učinak na razine šećera u krvi i krvni tlak, kao i na probleme s ravnotežom. 

“Maglica” u mozgu 

“Štitna žlijezda pomaže pri regulaciji neurotransmitera , kao što su dopamin i serotonin, a kada dođe do neravnoteže, može utjecati na rad mozga i dovesti do lošeg raspoloženja ali i osjećaja da u mozgu imate maglu”, navodi Gail. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo