Zdravlje

Zdravlje

Zašto nikada ne biste smjeli samoinicijativno lomiti ili rezati tablete

Shutterstock

Samo neke od lijekova koji po sredini imaju „žlijeb“ smijete prepoloviti prije uzimanja, a postoje lijekovi s kojim to nikako ne biste smjeli raditi. Ovaj „žlijeb“ dijeli tabletu na dva jednaka dijela što znači da ćete, ukoliko tabletu prepolovite, sa svakim uzimanjem u organizam unijeti jednaku količinu lijeka.

Lijekovi za kronična stanja poput visokog tlaka ili dijabetesa uglavnom se smiju prepoloviti prije uzimanja, osim u slučaju kad su „presvučeni“ posebnim zaštitnim filmom. Dobar primjer lijeka koji nikakako ne biste smjeli poloviti jest aspirin s enteričkim premazom. Budući da aspirin često uzrokuje želučane tegobe i pojačava simptome čira i želučanog refluksa, na tržištu postoje različiti oblici ovog lijeka.

Grejp, mlijeko, čokolada: Ovih 8 namirnica poništavaju ili opasno pojačavaju učinak nekih lijekova

Enterički premaz omogućuje da lijek prođe kroz probavni trakt i razgradi se tek u tankom crijevu, dakle lijek postaje učinkovit 30-60 minuta nakon primjene. Na taj način izbjegavaju se neugodni smptomi koje lijek uzrokuje u želucu.

Ukoliko prepolovite tabletu s entertičkim premazom uništiti ćete djelovanje zaštitne barijere što bi moglo rezultirati snažnim bolovima u želucu.

Ne režite lijekove nožem

Ukoliko dođete u iskušenje da tabletu prepolovite nožem, golim rukama ili nekim drugim predmetom koji vam se nađe pri ruci savjetujemo vam da se suzdržite od ovog oblika kućne radinosti i radije nabavite rezač i usitnjivač tableta (osobito ako to radite redovito). Ova sprava precizno reže tablete što vam osigurava da ćete pri svakom uzimanju u organizam unijeti jednaku dozu lijeka.

Savjeti stručnjaka

Neki ljekarnici preporučuju da tabletu prepolovite tik prije uzimanja jer ćete na taj način umanjiti utjecaj vlage na površinu lijeka koja nastaje rezanjem. Premda je ovo izvrstan savjet, nije uvijek moguće pridržavati ga se zbog ubrzanog životnog ritma koji živimo.

Uzimate lijekove na svoju ruku? Riskirate kardiološke, bubrežne, jetrene komplikacije…

Ukoliko ste u vrijeme kad morate uzeti lijek negdje u pokretu pa ste prisiljeni izrezati nekoliko tableta unaprijed da bi vam uvijek bile pri ruci, vodite računa da odrezane dijelove držite na hladnom i tamnom mjestu, zaštićene od utjecaja vlage. Baš kao što to činite i sa svim drugim lijekovima koje imate u kući.

Prije nego odlučite prepoloviti neki lijek obavezno se posavjetujte sa svojim liječnikom ili ljekarnikom – pomoći će vam da pronađete najbolji način uzimanja lijeka i prilagodite ga svom zdravstvenom stanju.

Oprezno s lijekovima!

M. R. S.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo