Zdravlje

Zdravlje

Želite izgledati mlađe? Odmah prestanite raditi ovih 5 stvari, upozorava liječnik

Shutterstock

Neke sasvim male promjene mogu utjecati na mladolik izgled.

Starenje se spriječiti ne može i što god mi činili taj će nas proces stići. No možemo ga usporiti. Svidjelo nam se to ili ne, svi radimo stvari koje nas postaruju, a većinu vremena toga nismo svjesni. Ako navike promijenimo, možemo utjecati na to kojom ćemo brzinom primijetiti prve signale starenja na našoj koži. Zdravstveni stručnjaci otkrivaju o kojim se to navikama radi.

1. Grizete nokte i kožicu oko njih

Dr. Michael Hirt, nutricionist sa sveučilišta Harvard kaže: “Uz COVID i prehlade, stavljanje pristaju u usta je siguran način da se zarazite bilo kojim virusom koji trenutno cirkulira zrakom, a koronavirus je sigurno jedan od najupornijih s kojim smo se susreli, ali je vrlo opasan. Usta su također puna toksičnih i užasnih bakterija, a grickanje noktiju tako može voditi i do opasnih infekcija koće. Ove godine zamolite Djeda Mraza da vam pokloni set za uređivanje noktiju kako biste se odmorili od ove ružne navike, koja je posebno opasna tijekom pandemije“.

Znate li na koje namirnice reagira koža sklona aknama, a na koje ona sklona crvenilu?

2. Toksični trio – cigarete, šećer, alkohol

Prema riječima liječnika, ovaj toksični trio će sigurno dodati nešto godina vašem izgledu a to su cigarete, šećer, alkohol.

“Svi znaju da ove navike kradu mladolikost brže nego išta drugi. A kako smo svi pod stresom od posla, obitelji, blagdana ali i pandemije, lako se okrenuti ovim otrovima kako bi pronašli kratko olakšanje, ali posljedice ovakvog ponašanja mogu trajati godinama. Nakon 25 godina medicinske prakse, tek moram upoznati nekoga tko pije i puši i jede slatko svakodnevno na ne izgleda starije nego što je. Ako pušite, neka iduća godina bude ta kad ćete se odreći ove užasne navike“, dodaje.

3. Ustanite s kauča

“Vaša navika da budete neaktivni poput krumpira sigurno skraćuje život, a mi smo građeni tako da se krećemo, a ne vozimo automobilima. No kao i s automobilom, ako ga ne vozite dovoljno, dijelovi će propadati. Posljednje istraživanje otkriva kako 7000 koraka u danu smanjuje rizik od smrti, nastanka raka, infarkta i moždanog udara. Nije važno hodate li brzo ili sporo, važno je da se krećete. Kako se radi pandemije ne zna hoće li teretane biti otvorene i dalje, morat ćete biti kreativni i sami pronaći aktivnost koja vam odgovara i ne izbjegavati ju. Možete i plesati dok slušate omiljenu glazbu, šetati psa, pa i raditi čučnjeve umjesto ležanja na trosjedu. Vrijeme će vam brže proći a vi ćete biti puno zdraviji“, dodaje dr. Hirt.

6 jutarnjih navika zbog kojih izgledate čak 10 godina starije – nevjerojatno!

4. Oslobodite kožu pritiska kad spavate

Način na koji spavate je važan. “Ako spavate na trbuhu ili na jednoj strani, koža bi mogla biti pod pritiskom. Ako je u pitanju mlada koža, posljedice se neće vidjeti, ali ako godinama ne mijenjate poziciju spavanja, i stalno dolazi do pritiska na kožu, bore će se pojaviti i ponekad mogu ostati trajne. Bore koje nastaju kao posljedica spavanja su često vertikalne i javljaju se na rubu nosa ili na čelu“.

5. Pazite kako perete lice

Seven Yu, vlasnik salona za ljepotu dodaje kako se ne smije koristiti jako topla voda za umivanje lica i vrata jer tako kožu lišavamo masnoća i vlage što može dovesti do bržeg nastanka bora. Mlaka voda je najbolja opcija. Isto tako lice od šminke uvijek očistite, koristite toner i kremu kako bi koža dugo ostala mladolika.

A. A:

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo