Zdravlje

Zdravlje

Oprez, ove namirnice će vam ostaviti mrlje na zubima

Shutterstock

Kako bi izbjegli da vaši zubi izgube sjaj, nakon jela obavezno isperite usta ako već nemate četkicu pri ruci

Čak i ako perete zube prema preporuci stomatologa, dva do tri puta na dan, može se dogoditi da izgube svoju prirodnu bjelinu. Možda imate zdrave zube, ali bijeli i sjajni su sinomim za lijep osmijeh. Iako nemamo svi istu boju zubiju, evo što možete sami učiniti.

Naime, neka hrana i pića ostavljaju mrlje na vašim zubima pa obratite pažnju na to koliko ih često jedete i pijete, a četkicu za zube držite pri ruci.

1. Vino

Crno vino poznato je po tamnoj i bogatoj boji koja mijenja boju zubi, što se nerijetko može vidjeti na vašem osmjehu nakon par čašica. Ako mislite da ste se spaili jer više volite bijelo vino – razmislite opet. Ono sadrži još više kiseline koja, jednako kao boja crnog vina, može oštetiti zube.

Zašto je važno isprati zube nakon kupanja u bazenu i zašto zubi ne vole koštice voća? Evo što stomatolog kaže

2. Čaj

Čaj je napitak koji ima mnoštvo zdravstvenih prednosti kad se redovno konzumira, no nije prijatelj zubima. Stomatolozi kažu da čaj, posebice crni, može uzrokovati više mrlja nego šalica kave. Isto tako, biljni i bijeli čajevi svjetlije boje su opasni jer mogu nagristi caklinu i tako uzrokovati mrlje.

3. Energetska i gazirana pića

Sadrže brojne sastojke koji, osim što čine štetu cjelokupnom zdravlju, nagrizaju zubnu caklinu. Zahvaljujući kiselini i umjetnim bojilima, gazirana, baš kao i energetska pića, mogu uzrokovati mrlje na zubima.

Shutterstock

4. Umak

Iako poboljšavaju okus jelima, umaci od soje, rajčice i curryja intenzivne su boje pa uzrokuju snažne mrlje na zubima. Radije birajte svijetle umake ili operite zube odmah nakon završetka jela.

5. Voće

Borovnice, kupine, trešnje, šipak i razne druge voćke jarkih boja mogu oštetiti zube. Svijetlije voće neće obojiti zube, ali svejedno može nagristi i oslabiti caklinu zbog kiselina koje sadrži. Operite zube odmah nakon da budete sigurni.

6. Slatkiši

Bomboni, žvakaće gume, čokolade, keksi i sladoledi mogu obojiti zube, ali i uzrokovati karijes. Povremeno uživanje u slatkišima neće oštetiti caklinu, ali nakon konzumacije svakako uklonite ostatke hrane među zubima.

Imamo četiri prirodna i jednostavna recepta za izbjeljivanje zubi

7. Obojene namirnice

Namirnice koje u sebi sadrže prirodna ili umjetna bojila, poput sladoleda, žitnih pahuljica, voćnih jogurta, sokova i slično također mogu ostaviti tragove na vašim zubima. Pokušajte ih izbjegavati, a pogotovo one koje sadrže umjetne boje.

Kako spriječiti ovaj problem?

Naravno da nećete prestati jesti svu hranu, jer ruku na srce, većina može učiniti vaše zube manje bijelima. Ako nemate četkicu pri ruci, nekoliko je stvari koje možete učiniti:

1. Koristite slamku
Gazirani napitak, sok, zapravo sve osim vode, radije popijte na slamku. To će držati tekućinu dalje od zubiju, a samim time se izbjegava stvaranje mrlja.

Shutterstock

2. Progutajte odmah
Ne zadržavajte tekućinu u ustima kako se boje i kiselina ne bi nepotrebno zadržavali. Kada je riječ o hrani, potrebno ju je dobro prožvakati, no ne igrajte se sa zalogajima i ne vrtite hranu po ustima.

3. Isperite usta
Kad vam četkica za zube nije pri ruci, sljedeća najbolja stvar je odmah nakon jela i pića isprati usta vodom. Ako ne možete, uzmite žvakaću gumu bez šećera i umjetnih bojila. Nakon konzumacije jako kiselih namirnica pričekajte s pranjem zubi sat vremena kako biste izbjegli dodatno nagrizanje cakline.

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo