Oralni seks s više partnera može povećati rizik od raka grla - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Oralni seks s više partnera može povećati rizik od raka grla

U SAD-u i UK broj slučajeva se toliko povećao da to nazivaju epidemijom. Glavni krivac je virus HPV-a, a procijepljenost je niska. U Hrvatskoj i još niža

Broj slučajeva raka grla značajno je porastao u SAD-u te Ujedinjenom Kraljevstvu, a tamošnji stručnjaci za to krive oralni seks. Dr. Hisham Mehanna, sa Sveučilišta u Birminghamu rekao je za The Conversation, a prenijeli su svi veći mediji, kako 70 posto svih slučajeva raka grla uzrokuje virus HPV-a. On se širi spolnim putem, a povezan je s više vrsti raka.  

U posljednja dva desetljeća broj raka grla u zapadnim zemljama je toliko porastao da neki to nazivaju epidemijom. Pogotovo je riječ o jednoj specifičnoj vrsti – orofaringealni rak grla. On je najčešći, a javlja se na glasnicama i u stražnjem dijelu grla, kaže dr. Mehanna. 

To što ste doživjeli orgazam ne znači da je seks bio dobar. Želite znati što to znači?

Smatra kako je HPV infekcija glavni faktor rizika, čime su u većoj opasnosti ljudi koji s više seksualnih patnera prakticiraju oralni seks. Liječnici su pronašli kako je oralni seks najveći faktor rizika za rak grla, veći od pušenja, alkohola i nezdrave prehrane. To je zato što zbog njega HPV infekcija nastaje u pozadini grla, blizu glasnica.  

Oni sa više od šest partnera za oralni seks tijekom života imaju 8,5 puta veći rizik od obolijevanja od orofaringealnog raka grla nego oni koji oralni seks ne prakticiraju, tvrdi dr. Mehana. 

Postoji cjepivo protiv HPV-a, no primilo ga je samo 54 posto Amerikanaca, što je daleko ispod granice od 80 posto, za koju se vjeruje da je prag za zaštitu populacije. U SAD-u je svake godine više od 50.000 novih slučajeva ove vrste raka sa više od 10.000 smrtnih slučajeva, a te brojke stalno rastu. 

Shutterstock

HPV u Hrvatskoj

U Hrvatskoj se protiv HPV-a cijepi od 2016., a broj cijepljenih konstantno raste. Tako je prve godine cjepivo primilo 5282 djece i mladih, a 2022. godine ta brojka je narasla na 21.306. Besplatno cijepljenje omogućeno je za sve učenike i učenice osmog razreda, a i kasnije se mogu besplatno cijepiti svi do 25. godine.  No brojke su dalje zabrinjavajuće niske. Prema podacima Hrvatske lige protiv raka iz 2022. u Hrvatskoj se procijepljenost protiv HPV-a kreće oko 30%. Također navode kako od karcinoma grla skoro dvostruko češće oboljevaju muškarci. Godišnje u Hrvatskoj od karcinoma grla oboli oko 550 do 600 osoba. Najčešće su to pacijenti srednje i starije dobi (između 50 i 70 godina). No, zadnjih godina primjetan je rast pojavnosti karcinoma grla kod žena i mlađih ljudi. 

Čak 99% žena će imati HPV infekciju, a njih 10 % i probleme koji mogu dovesti do raka

HPV je jedna od najčešćih spolno prenosivih infekcija, a toliko je raširen da ga gotovo svi spolno aktivni, oba spola, dobiju u nekom trenutku. Tipično je bezopasan i mnogi se sami izliječe od virusa bez komplikacija, no ipak, u nekim slučajevima može dovesti do raka vrata maternice ili grla

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo