Otkriven jedan od mogućih uzroka Alzheimerove bolesti - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Otkriven jedan od mogućih uzroka Alzheimerove bolesti

Uzimanje hormona rasta u djetinjstvu uzrokovalo je nakupljanje abnormalnog proteina kod ispitanika u Velikoj Britaniji, a koji je povezan s demencijom i Alzheimerom

Rani simptomi demencije i Alzheimer po prvi put su povezani s uzimanjem hormona rasta u djetinjstvu. Ovaj zaključak utemeljen na istraživanju ljudi koji su primali taj hormon objavio je Nature Medicine. To je prvi takav zaključak koji je ustvrdio da je neki medicinski postupak uzrok Alzheimera.

Kažu kako je povezanost pronađena kod pet ljudi, a riječ je o abnormalnom nakupljanju proteina koji je povezan s Alzheimerom. Između 1959. i 1985. godine najmanje 1848 pacijenata u Ujedinjenom Kraljevstvu liječeno je ljudskim hipofiznim hormonom rasta (c-hGH) od kadavera.

Samo jedna jabuka na dan može smanjiti rizik od Alzheimerove bolesti

Tada je to bila regularna praksa od koje se u međuvremenu odustalo. Višegodišnje ovakvo liječenje izložilo ih je unosu hormona rasta kontaminiranog prionima – najsitnijim česticama žive tvari, sitnijima od virusa te izgrađenim od proteina.

Prioni sisavaca su infektivni agensi koji uzrokuju fatalne neurodegenerativne bolesti. Sastoje se od sklopova pogrešno presavijenih amiloidnih fibrila koje tvore stanični prionski protein.

Shutterstock

Petero primatelja c-hGH, piše Nature Medicine, upućeno je na kontrolensa simptomima koji su u skladu s ranom pojavom demencije. U nekim je slučajevima progresija bila brza. Simptomi su se pojavili u dobi između 38 godina i 49 godina kod četiri bolesnika i u dobi od 55 godina kod preostalog bolesnika.

Kod tri od ovih pet pacijenata dijagnoza Alzheimerove bolesti postavljena je prije upućivanja u bolnicu, asvih pet slučajeva zadovoljilo je kritterije britanskog Instituta za starenje i Alzheimerovu udrugu za vjerojatnu Alzheimerovu bolest.

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo