Zdravlje

Zdravlje

Ovih šest namirnica pomoći će vam da lakše zaspite i bolje spavate

Shutterstock

Melatonin, hormon odgovoran za kvalitetu našeg sna, opada s godinama. No ima načina da ga regulirate i bez suplemenata

Melatonin je poznat i kao hormon sna, i to ne bez razloga. On je ključan za kvalitetan san, a koristi se kao dodatak u liječenju nesanicu te ostalim problemima sa spavanjem. Uglavnom s sigurni i ne izazivaju ovisnost, no mogu izazvati glavobolje, mučnine, vrtoglavicu, a i ometati učinak nekih drugih lijekova.  Stoga je jednstavnije i sigurnije pomoći prirodnoj proizvodnji melatonina u organizmu.

Manjak sna je štetan

Manjak sna loše utječe na zdravlje. Može poremetiti koncentraciju, hormone gladi, što znači da ćemo više jesti, a može povećati inzulinsku rezistenciju. Malo je dokaza da je melatonin učinkovit protiv kronične nesanice, ali ako imate jet lag, može pomoći da se vratite normalnom obrascu spavanja. Osobe s poremećajem odgođene faze spavanja i budnosti često ostaju budne do ranog jutra i spavaju do oko podneva. Melatonin im može pomoći da održe normalniji obrazac spavanja. 

Otkriveno je za koliko nam godina loš san skraćuje život. Znate li koji spol lošije prolazi?

Melatonin također može pomoći djeci s određenim stanjima koja ometaju san, poput ADHD-a, astme ili dermatitias, no kako je to hormno, ne smiju ga uzimati bez odobrenja liječnika. 

Pomaže u starijoj dobi

Melatonin obavlja nekoliko vrijednih funkcija u ljudskom oku. Suplementacija je pokazala dobrobit za one s makularnom degeneracijom povezanom sa starenjem, a koja je glavni razlog pogoršanja vida u poznijim godinama. 

Shutterstock

Razina melatonina prirodno pada s godinama, a njegovo državanje moglo bi spriječiti moždane poremećaje kasnije u životu. Studije su otkrile kako melatonin može smanjiti rizik od neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimerove i Parkinsonove bolesti. 
 

Hrana s melatoninom  

Nema određene preporučene dnevne granice unosa melatonina, no neki stručnjaci preporučuju oko 0.5 do 3 milligrama za probleme vezane uz spavanje. Više doze mogle bi izazvati pospanost tijekom dana. Iako podaci o namirnicimama ne sadrže koliko imaju melatonina, stručnjaci su naveli ovih šest kao kvalitetan izvor.  

Što jesti ako ste gladni prije odlaska na spavanje? Nutricionisti savjetuju ovih 5 obroka

  1. Višnja  

Njihov sok poznat je da pomaže kvaliteti sna. Znanstvenici su pronašli kako podiže razinu melatonina u tijelu, no imajte na umu i da sok sadrži puno šećera. Bolji način je jesti višnje.  

  1. Goji Berries 

Proizvedene su od biljke porijeklom iz Kine, a već su poznate po učinku protiv starenja. Zbog melatonina koji sadrže mogu pomoći u regulaciji sna.  

  1. Jaja 

Najbolji su izvor ovog hormona od svih životinjskih izvora. Usput su i vrlo hranjiva te sadrže proteine, željezo te brojne druge esencijalne nutrijente.  

  1. Mlijeko 

Toplo mlijeko je tradicionalni ‘lijek’ za nesanicu, no nisu to samo bapske priče. Zaista je bogato melatoninom.  

  1. Riba 

Bolji je izor melatonina od mesa. Najbolji mizbor su losos i sardine koje vas ujedno opskrbljuju i omega-3-masnim kiselinama.  

  1. Oraščići 

Većina ih obiluje ovim spojem, a najviše ga ima u pistaciju te bademima. Također su odličan izvor brojnih antioksidansa i minerala.

N. M. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo