Patite li od pretjerane suhoće usta jedna biljka vas može spasiti - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Patite li od pretjerane suhoće usta jedna biljka vas može spasiti

Uzrok suhih usta je nedostatak sline, a znak da imate problem je ukoliko suhoću osjećate konstantno i ne prolazi nakon što se hidratizirate

Jeste li jedan od onih koji stalno mažu usne balzamom i ne izlazite iz kuće bez njega? Možda niste znali, ali vaš problem ima ime – zove se kserostomija. Uzrok suhih usta je nedostatak sline, a znak da imate problem je ukoliko suhoću osjećate konstantno i ne prolazi nakon što se hidratizirate. Osjećaj suhih usta može biti vrlo neugodan. Jedan od simptoma je žarenje jezika zbog manjka sline, što se još naziva i sindrom pečenja jezika. Iako se prije mislilo da do suhoće usta dolazi sa starenjem, a česta je i kod žena iznad 40 godina uzrokovana hormonima, to nije jedini razlog.

Uzroci suhoće usta

  • Nuspojave lijekova – izazivaju je neki lijekovi na recept, ali i oni bez, uključujući lijekove za liječenje depresije, tjeskobe, boli, alergija i prehlade (antihistaminici i dekongestanti), pretilosti, akni, epilepsije, hipertenzije, proljeva, mučnina, psihotičnih poremećaja, astme i Parkinsonove bolesti. 
  • Nuspojava bolesti i infekcija – suha usta mogu izazvati Sjögrenov sindrom, HIV/AIDS, Alzheimerova bolest, dijabetes, anemija, cistična fibroza, reumatoidni artritis, hipertenzija, Parkinsonova bolest, moždani udar i zaušnjaci. 
  • Nuspojava nekih medicinskih tretmana – oštećenja žlijezda slinovnica uzrokovana zračenjem glave i vrata te kemoterapijom. 
  • Oštećenje živaca – mogu biti posljedica oštećenja živaca glave i vrata uslijed ozljede ili operacije. 
  • Dehidracija – stanje uzrokovano vrućicom, prekomjernim znojenjem, povraćanjem, proljevom, gubitkom krvi ili opeklinama 
  • Pušenje ili žvakanje duhana može utjecati na to koliko sline proizvode vaša usta i pogoršati osjećaj suhih usta. Disanje s otvorenim ustima također može pridonijeti osjećaju suhoće usta.

Umor, bol u zglobovima, suha koža… Ovo su glavni simptomi nedostatka vitamina C

Simptomi suhih usta obično uključuju osjećaj da su usta ljepljiva, česta žeđ, poteškoće prilikom jela, suhoća grla, ispucale usne, hrapavi i suhi jezik, čireve na ili u ustima, peckanje ili trnci u ustima, grlobolja… Suha usta, osim što stvaraju neugodu, povećavaju i rizik od gingivitisa (bolesti desni), propadanja zuba i infekcije usta.  

Kako se otkriva kserostomija?

Vrlo ju je lako ustanoviti pomoću sijalometrije – mjerenja količine sline u jedinici vremena. Provodi se tako da pacijent u 5 minuta ispljune u epruvetu što je moguće više sline. Ukoliko je količina sline 1 ml ili manja tada imate kserostomiju. Ako mislite da su suha usta uzrokovana određenim lijekovima, razgovarajte s liječnikom kako bi vam prilagodio dozu ili promijenio vrstu lijeka. Liječnik također može propisati oralno ispiranje radi vraćanja vlage u usta. Ako to ne pomogne, može vam propisati lijek koji pojačava proizvodnju sline – Salagen. 

Kako si pomoći?

Kako bi sami potaknuli proizvodnju sline možete probati cuclati bombone bez šećera, žvakajte žvakaću gumu, piti puno vode, koristiti zubnu pastu koja sadrži fluoride, redovito posjećivati stomatologa, disati više kroz nos nego na usta, koristite ovlaživač zraka u spavaćoj sobi te izbjegavajte konzumaciju alkohola, kave i cigareta

Ne zanemarujte! Dermatologinja otkriva kada je suha koža rezultat bolesti

Kliničko istraživanje iz 2017. potvrdilo je učinkovitost spreja od đumbira kod osoba koje pate od simptoma suhih usta. Čaj od đumbira također može pomoći u stimulaciji žlijezde slinovnice i povećanju proizvodnje sline. 

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo