Zdravlje

Zdravlje

10 činjenica koje trebate znati o laserskom skidanju dioptrije prije zahvata

Često vidite oglase o novim metodama i cjenovnim akcijama za lasersko skidanje dioptrije koje će vas osloboditi kontaktnih leća i naočala?

LASIK je jedna od najčešće izvođenih metoda laserskog skidanja dioptrije u svijetu koja se vrlo često spominje kao brz i bezbolan zahvat. No, što možete napraviti prije donošenja odluke kako biste bili sigurni da zaista ne igrate ruski rulet s vašim očima?

Na što obratiti pozornost prije operacije upitali smo dr.sc. Adriana Lukendu, voditelja poliklinike OPTO CENTAR i kirurga s preko 10 godina iskustva u laserskoj korekciji dioptrije:

1. Budite sigurni u odluku o podvrgavanju operaciji – rezultati zahvata su trajni, pa budite sigurni raspolažete li sa svim informacijama prije nego se u nju upustite.

2. Upoznajte svog kirurga – potražite stručnog oftalmologa s iskustvom i rezultatima u kojeg ćete imati povjerenje. Provjerite hoće li vaš kirurg voditi brigu o vama tijekom cijelog procesa i nakon zahvata.

3. Budite svjesni svojih zdravstvenih ograničenja – što je veća vaša dioptrija, veća je vjerojatnost da će vam trebati ponovljeni postupak, odnosno, tzv. enhancement zahvat. Pitajte svog liječnika kakve su šanse za to u vašem slučaju prije nego se podvrgnete zahvatu i provjerite koliko dugo nakon njega traje jamstvo na dodatan i zahvat.

4. Saznajte jest li dobar kandidat – LASIK nije za sve. Osobe s određenim stanjima poput suhoće očiju i različitih očnih oboljenja nisu kandidati za LASIK, ali mogu biti kandidati za površinske PRK metode laserske korekcije dioptrije. Trudnice i dojilje nisu kandidati niti za jedan operativni zahvat korekcije dioptrije.

5. Raspolažite sa svim informacijama – budite sigurni da u potpunosti razumijete sve što će se odvijati tijekom zahvata kako tijekom postupka ne bi doživjeli iznenađenja.

6. Budite upoznati s mogućnostima samog zahvata – nakon laserske korekcije dioptrije većina pacijenata uživa u vidu bez naočala ili kontaktnih leća. No, postoji mogućnost da ćete ipak povremeno trebati naočale, poput onih za čitanje ili rad na blizinu.

7. Upoznajte se s rizicima zahvata – iako spada među najsigurnije zahvate u medicini, lasersko skidanje dioptrije je ipak operacija. Komplikacije poput premalene ili prekomjerne korekcije, nestabilnosti i pogoršanje dioptrije, suhoće oka, upale ili infekcije mogu vas učiniti nezadovoljnima ishodom. Iako je postotak komplikacija općenito nizak, on nije isti za sve pacijente, pa se na pregledu dobro informirajte o svakom pojedinom riziku.

8. Upoznajte se s postoperativnim postupkom – budite sigurni da razumijete rutinu nakon operacije poput kapanja očiju koju ćete trebati provoditi te kada se možete vratiti svojim svakodnevnim obavezama i hobijima. Obavezno se raspitajte kakvu ćete skrb dobiti nakon operacije, koliko često će se provoditi kontrole nakon zahvata te u kojem razdoblju su takve kontrole besplatne.

9. Informirajte se o alternativi – LASIK, i PRK su različite metode laserske korekcije dioptrije. Međutim, postoje i brojne druge operativne i neoperativne metode. Ne oklijevajte upitati svog liječnika koje je najprikladnije rješenje za vaše stanje i potrebe.

10. Ne vjerujte jednostranim internetskim stranicama i stručnjacima koji navode samo prednosti ili nedostatke klasičnih ili operativnih metoda. Odaberite kliniku koja ravnopravno koristi različite operativne i neoperativne postupke korekcije dioptrije kako bi nakon detaljnog razgovora s operaterom mogli zajednički donijeti odluku koja je najbolja za vas.

Vrhunski oftalmološki stručnjaci čekaju vas u zagrebačkoj očnoj poliklinici OPTO CENTAR na adresi Vlaška 64, a za više informacija posjetite www.opto-centar.hr ili nas kontaktirajte na br. telefona 01/46 86 544.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo