Zdravlje

Zdravlje

4 ozbiljna zdravstvena problema na koje vas upozorava suha koža

Suha koža inače je bezopasna i samo vas podsjeća na to da morate nanijeti hidratizirajuću kremu.

No, ako vas određeni dijelovi kože jako svrbe ili peku, neovisno o kremama te vi nikako ne možete osjetiti olakšanje bilo bi najbolje da posjetite liječnika. Takva situacija često nosi sa sobom i druge simptome na koži. Donosimo četiri razloga zbog kojih bi se tako nešto moglo događati.

1. Dijabetes

Sasvim je uobičajeno da ova bolest utječe na kožu, napominje dermatologinja Helene Rosenzweig

Kada vam je razina šećera vrlo visoka, a tijelo brže gubi tekućinu događa se to da koža postane dehidrirana. Dijabetes također može ometati vašu sposobnost normalnog znojenja, smanjujući količinu vlage na koži. Ako postane vrlo loše, vaša suha, napuknuta koža može postati ranjiva na bakterije koje se hrane glukozom, ostavljajući vas sklone potencijalno opasnim infekcijama.

2. Nepravilan rad štitnjače

Štitnjača proizvodi važne hormone u tijelu. Kada te razine hormona postanu preniske (hipotireoza), sve ostalo počinje usporavati – stoga se osjećate kao da vam je uvijek hladno, lakše ćete se gubiti i postati zaboravljivi, depresivni i konstipirani. I zato što hormoni štitnjače imaju receptore na koži i igraju ulogu u osiguravanju nadomještanja novih stanica prilikom problema izlučivanja hormona koža postaje suha i dehidrirana.

3. Bolesti bubrega

Više od 26 milijuna odraslih osoba ima bubrežnu bolest, a većina ih ne zna, uglavnom zbog toga što simptomi poput umora, problema koncentracije ili spavanja, povećanoga mokrenja i natečenosti se često pripisuju drugim uvjetima. Suha i svrbljiva koža događa se kada bubrezi više ne mogu održati ravnotežu minerala i hranjivih tvari u krvi.

4. Rak kože

Preko 90% slučajeva raka kože pojavljuje se na površinama kože koje su redovito izložene sunčevom svjetlu ili ultraljubičastom zračenju. Karcinom pločastih stanica (planocelularni karcinom) je rak stanica najvišeg sloja kože, a to je druga po učestalosti vrsta raka kože. On najčešće potječe s dijelova kože oštećenih suncem, kao što je aktinička keratozate se obično pojavljuje nakon dobi od 50 godina.

Koliko je kreme za sunčanje potrebno nanijeti za najbolju zaštitu?

M.S.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo