Zdravlje

Zdravlje

Cijepljenje protiv pneumokoka: Što morate znati o ovom cjepivu koje se uzima jednom u životu

Shutterstock

Predstavljena je javnozdravstvena kampanja „Stop teškim oblicima pneumokokne bolesti- cijepi se!“, usmjerena na edukaciju i informiranje javnosti o pneumokoku i cijepljenju protiv njega.

Svi smo se složili kako je bitna edukacija. Jer jedino tako će građani znati što je to pneumokok i koje to sve prednosti dobivaju ukoliko se cijepe protiv pneumokoka. U svakom je slučaju puno veća korist za zdravlje cijepiti se nego oboljeti od ovakve bolesti koja sa sobom nosi niz respiratornih posljedica, izjavio je mr. Dražen Jurković, dr. med., direktor Udruge poslodavaca u zdravstvu Hrvatske.

U jeku pandemije COVID-19 dok upravo traje cijepljenje protiv tog virusa, stručnjaci svakako preporučaju i cijepljenje protiv pneumokoka. Kod većine ljudi, pneumokok izaziva tešku upalu pluća.

Što očekivati nakon cijepljenja protiv bolesti COVID-19 ako već imate neku kroničnu bolest

Svakako da cijepljenje protiv COVID-a i pneumokoka kod osobe daje puno veću i širu imunološku zaštitu. Zato je uvijek dobro, ako je netko u većem riziku za određenu bolest i namijenjeno mu je cjepivo, da iskoristi tu mogućnost, cijepi se i zaštiti svoje zdravlje, rekla je prim. Tatjana Nemeth-Blažić, dr. med. spec. epidemiologije, HZJZ.

Stručnjaci naglašavaju kako je prioritet da se o pneumokoku govori svakodnevno kako bi se javnost detaljno informirala o samoj bolesti, ali i cjepivu.

O pneumokoku pa tako i cijepljenju protiv njega trebamo govoriti svaki dan. Edukacija i informiranost građana je ključ svega! Tim cjepivom se može smanjiti za oko 80% učestalosti nečega što se zove invazivna pneumokokna bolest, koja je i dan danas iznimno teška bolest. Nama nije cilj plašiti javnost. Nama je cilj samo informirati. Pneumokok može izazvati čitav spektar bolesti, od upale uha, do sepse ili meningitisa. Posebno ugrožena skupina bolesnika su oni koji imaju kroničnu upalu pluća, srca ili šećernu bolest. Primjerice, pacijenti koji imaju KOPB imaju čak 7 puta veći rizik da obole od pneumokoka, rekla je prim. dr. sc. Jelena Ostojić, spec. internist i pulmolog, Specijalna bolnica za plućne bolesti.

Cijepljenje protiv pneumokoka prvenstveno je namijenjeno osobama starijim od 65 godina, kroničnim bolesnicima, onkološkim bolesnicima. Informaciju o cijepljenu dobivaju od svojeg obiteljskog liječnika.

Pneumokokno cjepivo nije strano liječnicima obiteljske medicine, ono već dugi niz godina postoji. Međutim, za kronične skupine bolesnika, poput oboljelih sa šećernom bolešću, bolesti pluća ili srca, to cjepivo niti je popularno niti ga liječnici previše spominju. A govorimo o istoj skupini bolesnika za koje se preporuča svake godine cijepljenje protiv gripe. Meni se čini da je ovo doista dobar trenutak, da u doba pandemije i cijepljenja protiv COVID-a, stavimo naglasak i na cijepljenje protiv pneumokoka. Obiteljski liječnici su u posljednje vrijeme doista zatrpani poslom, tako da će ova kampanja itekako pomoći da se javnost informira i vidi kod svog liječnika treba li se cijepiti, rekao je prof. dr. sc. Hrvoje Tiljak, spec. obiteljske medicine.

Udruge pacijenata kroničnih bolesnika naglašavaju kako se o ovoj bolesti premalo zna, pa onda ne čudi što je i odaziv na cijepljenje maleno.

Upravo smo dovršili anketu koju je ispunilo 126 oboljelih od šećerne bolesti. Od toga su samo tri osobe cijepljenje protiv pneumokoka. Mislim da to sve govori. Tko je za to kriv doista sada nije bitno. Bitna je informiranost građana da znaju o čemu se radi i da ih njihov obiteljski liječnik uputi o svemu, kao i cjepivu koje je za njih preporučeno, rekla je mag. soc. geront. Zrinka Mach, predsjednica Hrvatskog Saveza dijabetičkih udruga.

„Ja već 40 godina imam šećernu bolest tip 2 i moja liječnica mi niti jednom nije spomenula da bih se mogao cijepiti protiv pneumokoka. Tako da su ovakve kampanje itekako hvalevrijedne kako bi se mi pacijenti informirali”, dodao je Slavko Lacković, oboljeli od šećerne bolesti.

Cijepljenje protiv pneumokoka je besplatno za određene kronične skupine bolesnika, uzima se jednom u životu, samo za određene skupine bolesnika cijepi se dva puta, te se može cijepiti tijekom cijele godine.

Zanimljiva studija o otpornosti na COVID-19: Imunitet bi kod nekih mogao trajati čak cijeli život?

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo