Zdravlje

Zdravlje

Nikada nećete pogoditi koje je najprljavije mjesto u kuhinji – čistite redovito?

Nova istraživanja upozoravaju na opasnosti koje vrebaju na polici za začine…

Prema nedavno objavljenoj studiji, prljavština se može nalaziti i na manje vidljivim mjestima, a znanstvenici su provjeravali kuhinje u domovima 371 ispitanika kako bi otkrili koje je mjesto u njoj najprljavije, a u fokusu im je bila unakrsna kontaminacija. 

Jedan od glavnih autora studije, dr. Benjamin Chapman je pojasnio: “Unakrsna kontaminacija se može odnositi recimo na patogene koji se nalaze u sirovom mesu ili plodovima mora a koje rukama ili predmetima možemo prenijeti na drugo mjesto bez da smo toga svjesni, a to je jedan od važnijih razloga razvoja bolesti vezanih u hranu, a puno se bakterija može tako prenesti pa i salmonela i E. Coli.” Simptomi bolesti mogu biti blagi ali i opasni po život kod nekih ljudi, ističe mikrobiolog Anthony Wilson i dodaje kako se bilo tko može otrovati hranom, ali neki ljudi pripadaju rizičnoj skupini, a to su trudnice, mala djeca, starije osobe i osobe sa slabim imunološkim sustavom. 

Ako primijetite ovo na krumpiru nikako ga nemojte jesti, razlog je ozbiljan

Chapman navodi kako se mikroorganizmi ne mogu vidjeti okom, pa je jako teško znati gdje se u kuhinji nalaze. Tako je bilo prije rezultata ove studije… Što je ona otkrila? 

“Površine na kojima smo tražili mikroorganizme su uključivale drške noževa, dasku za rezanje, tavu, krpice i spužve za pranje, kvake, podložak za prašak, police za začinima i poklopac kante za smeće”; navodi voditelj studije prof. Donald Schaffner. 

Operite posude sa začinima!

Zaključak studije je sve iznenadio – mjesto na kojem se nalazi najviše prljavštine i bakterija su police sa začinima! “48 posto uzoraka je pokazalo da upravo tako dolazi do unakrsne kontaminacije, a te su posude imale povišene markere na mikroorganizme”, dodaje Schaffner. 

Ne samo da su upravo staklenke sa začinima često razlog unakrsne kontaminacije, već se radi o mjestima koja su prljavija čak i od sudopera, noža i poklopca kante za smeće. Zašto? 

Jaja, vino, kava… Iznenađujuće, ali ovih 5 namirnica smijete čuvati u zamrzivaču

“Čini se da ne razmišljamo puno o tome da je važno redovno prati i posude sa začinima, posebno nakon kuhanja kada rukama kojima smo dirali sirovo meso uzmemo začin. Do danas nitko nije mislio da se radi o predmetima koji mogu biti odgovorni za prenošenje prljavštine i bakterija po cijeloj kuhinji. 

“Ako stalno dirate spomenute posude i nakon toga stavite prste u usta, u organizam ste vjerojatno unijeli bakterije i prljavštine”, navodi Shaffner te pojašnjava kako je teško tvrditi koliko opasne za naše zdravlje posude sa začine mogu biti. 

“Jednom kad mikroorganizmi dođu do posuda sa začinom, polako će i umirati, ali sigurno je moguće da se ti organizmi mogu na njima pronaći ponekad i tjednima kasnije”, dodaje. Koji bi bio njegov savjet? Svaki put kad dotaknete termički neobrađeno meso, ruke su vam “prljave”, pa sve što naknadno dotaknete može biti kontaminirano njima, pa tako i posude sa začinima koje često dirate tijekom kuhanja. Najbolji je savjet da što češće perete ruke prilikom obrade namirnica ili kuhanja. 

Foto: Shutterstock

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo