Zdravlje

Zdravlje

Oticanje nogu može biti simptom srčanog oboljenja

Foto: Shutterstock

Bolne i otečene noge, problem su ljeti i zimi, a često za njih krivimo dugotrajno hodanje, sjedenje ili stajanje. Ovakvi napori za noge najčešće i jesu uzrok nastanka oteklina, no mogući uzrok mogu biti i teži zdravstveni problemi.

Bolne i otečene noge poznanica su većini radne populacije. Otekline nastaju najprije zbog gravitacije, jer se tekućina nakuplja u organizmu i dolazi do otežanog optoka krvi. Na primjer, dok stojimo ili sjedimo zbog nedostatak venskih zalistaka, umjesto da se krv vraća prema srcu, vraća se prema gornjim dijelovima tijela. Tada se te otekline nazivaju periferni edemi. Iako otečene noge ne predstavljaju problem ako znate uzrok otečenosti, poput ozljede ili da ste stajali danas duže na nogama nego inače, otekline koje se pojavljuju često te se duže zadržavaju, mogu govoriti o tome da se radi o ozbiljnim zdravstvenim problemima.

Jedan od najčešćih znakova zatajenja srca jest oticanje potkoljenica i gležnjeva. Uzrok tome jest nakupljanje tekućine u organizmu koje nastaje kao posljedica smanjenog rada srca i smanjene mogućnosti da srce pumpa krv u periferne organe – napomenula je Ana Nedić, dr. med. specijalizantica kardiologije u Općoj bolnici Virovitica. 

Kod srčanih problema, istaknula je dalje Nedić, srce slabije istiskuje krv u periferuju te dio krvi ostaje u venskom sustavu koji krv dovodi do srca, dok se zaostali dio tekućine skuplja u trbušnoj šupljini, potkoteljenicama i gležnjevima.

Oticanje nogu najčešće se primjećuje krajem dana ili nakon dužeg stajanja ili sjedenja jer gravitacijska sila uzrokuje povećanje tlaka u venama nogu te posljedično nakupljanje veće količine tekućine i veći otok nogu. Diskretni otok nogu može se primijetiti tako da čarape ostanu urezane u potkoljenice ili da cipele postanu preuske. Ležanje ili držanje nogu na povišenom može smanjiti otok nogu upravno zbog smanjenja tlaka u venskom sustavu – objasnila je.

Drugi uzroci oticanja nogu

Uz srčane probleme, uzrok može ležati i u bolestima bubrega, pluća, kao i artritisu, no zadržavanje vode, a samim time i natečenost nogu, može biti posljedica pretjeranog unosa soli, šećera i masti. U tim slučajevima, važno je koristiti diuretike i prirodne namirnice koji će nam pomoći izbaciti višak tekućine od organizma, poput zelenog čaja, lubenice, krastavaca, kao i soka od brusnice. Također, otečenost nogu kod trudnica je normalna pojava u zadnjem tromjesečju, a savjetuje se što više sjediti uzdignutih nogu, kao i piti puno tekućine kako bi se izbacio zaostali višak.

Uz navedene uzroke, gležnjevi mogu nateći i zbog konzumiranja novih lijekova, poput onih za hormonsku terapiju, lijekove za dijabetes, antidepresive, steroide, kao i nekih lijekova za snižavanje krvnog tlaka.

Ako bolujete od srčane bolesti i primijetite novonastali otok nogu ili pogoršanje već postojećeg, nužno je javiti se liječniku. Najčešće je potrebno korigirati dozu diuretske terapije (lijekova za izmokravanje) čime će se i otok potkoljenica i stopala smanjiti a bolesnik osjećati bolje i lakše.” – savjetovala je specijalizantica kardiologije.

U slučaju da vam nije dijagnosticirana srčana bolest, a često se susrećete s oticanjem nogu, pripazite i na druge simptome srčanih oboljenja, poput otežanog disanja i boli u prsima.

Pročitajte i 10 simptoma srčanog udara, te što mogu značiti bolne noge!

G.H. 

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo