Zdravlje

Zdravlje

Preuranjena menopauza – znate li koji su uzroci?

Foto: Shutterstock

Menopauza označava kraj ženine reproduktivne dobi odnosno menstrualnih krvarenja, a uobičajeno se javlja između 45. i 55. godine života. Ako se javi ranije radi se o prijevremenoj menopauzi.

Mogli bismo reći da je 1/3 ženina života obilježena simptomima menopauze, a prema nekim podatcima oko 45% žena u Hrvatskoj se nalazi u pre ili postmenopauzi.

“Menopauza je zadnja menstruacija u životu žene, a prijevremenom se smatra ona koja nastupi prije 40. godine života. Uzroci su najčešće autoimune ili genetske prirode, ali, rjeđe, mogu biti i stečeni (kemoterapija, zračenje, toksini itd). Na to se stanje obično posumnja kod dugotrajnog izostanka menstruacije praćenog vrućim valovima i ostalim kliničkim znakovima manjka estrogena, a dijagnoza se postavlja biokemijskim i/ili ultrazvučnim znakovima iscrpljene rezerve jajnih stanica uz isključivanje ostalih uzroka dugotrajnog izostanka menstruacija.”, pojašnjava dr. sc. Miro Šimun Alebić, dr. med., specijalist ginekologije i porodništva, subspecijalist ginekološke endokrinologije i humane reprodukcije iz Poliklinike Podobnik.

Kako navodi dr. sc. Miro Šimun Alebić preuranjena menopauza pogađa oko 2% žena bez očitog trenda porasta u odnosu na ranija razdoblja, no posljedice ovog stanja su u današnje vrijeme sve uočljivije jer sve više žena odgađa trudnoću pa u žena koje liječe neplodnost raste udio onih s ovom dijagnozom.

Uz spomenute uzroke, prije par godina su znanstvenici Sveučilišta u Hong Kongu analizirali podatke nekoliko prethodnih istraživanja o menopauzi, provedenih nad 6000 žena. Uzevši u obzir sve faktore, zaključili su kako su nepušačice ušle u menopauzu između 46. i 51. godine, no u gotovo svakoj studiji pušačice su bile mlađe kada su ušle u menopauzu – između 43. i 50. godine. Ovi rezultati pokazuju kako je pušenje u velikoj mjeri povezano s ranijim ulaskom u menopazu. Ovi podatci bi vam trebali olakšati odluku o prestanku pušenja.

Kako je menopauza velika promjena i ako dođe u “očekivano” vrijeme, posavjetujte se sa svojim liječnikom o svim simptomima koje doživljavate ili se bojite da ćete doživjeti.

Foto: Shutterstuck

Ana Abrahamsberg

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo