Zdravlje

Zdravlje

Rješavamo vječnu dilemu: evo koliko često morate mijenjati posteljinu!

Foto: Shutterstock

Većinu vremena provodimo u krevetu, koji je temelj dobrog sna, ali i pozadina svih naših seksualnih avantura. Utoliko je potrebno pobrinuti se da naša posteljina uvijek bude svježa i čista, spremna za odmor i razbibrigu.

Tjelesne tekućine, mrtva koža pa čak i ostaci hrane i pića lijepe se za posteljinu i ostaju u njoj kao pozivnica brojnim stvorenjima u vaš krevet. Znoj i ulje potiču razvoj bakterija, hrana privlači insekte, a mrtve stanice kože hrana su za grinje. Redovito mijenjanje posteljine od osnovne je važnosti za zdravlje jer onemogućava prijenosnicima raznih bolesti da se nastane u vašem krevetu i na vašoj koži. Posteljina se prlja svakodnevnom uporabom, a prljaju ju čak i najčistiji ljudi jer niti oni nisu pošteđeni znoja, sline i prirodnog izlučivanja ulja naše kože.

Vječna dilema

American Cleaning Institute preporuča mijenjanje posteljine minimalno svaka 2 tjedna, a nikako nećete pogriješiti ukoliko tu naviku prakticirate malo učestalije. Ipak, ne može se znanstveno odrediti koliko često je potrebno mijenjati posteljinu i možda vam se ništa neće dogoditi ukoliko to odgodite za mjesec dana no postoje određene smjernice koje će vam pomoći da lakše zaspete. Ovo su orijentiri za održavanje posteljine temeljem kojih možete biti sigurni da je higijena vašeg kreveta na razini:

  • U slučaju da se pretjerano znojite ili patite od raznih alergija, posteljinu biste obavezno trebali mijenjati bar jednom tjedno.
  • Isti interval preporuča se i osobama koje imaju problema s aknama jer naslage ulja našeg tijela u posteljini mogu samo doprinijeti njihovu izbijanju. Ukoliko vam se akne pojavljuju samo na licu, dovoljno je promijeniti jastučnicu.
  • Ako se razbolite, patite od teških alergija ili imate slab imunološki sustav, preporučljivo je posteljinu mijenjati svaki dan.
  • Posteljinu koja je vidljivo zamazana bilo kojom vrstom mrlja treba odmah promijeniti i oprati.
  • Ako se ne tuširate prije spavanja, sve prljavštine koje ste pokupili tijekom dana prenose se na posteljinu i zato bi ju trebali promijeniti barem jednom tjedno, ako ne i češće.

  • Vlasnici kućnih ljubimaca češće bi trebali mijenjati posteljinu jer njome se koriste i njihove najdraže životinje. Ostali čimbenici radi kojih bi trebali razmisliti o češćem mijenjanju posteljine su su spavate li spavate li goli, sami, s partnerom ili više partnera. Same jastuke i poplune te deke i dekice bi trebalo prati minimalno 2 puta godišnje, i to pri promjeni godišnjih doba, preporuča Goodhousekeeping.com.

Borba protiv nametnika

Briga i tretman posteljine jednako su važni faktori kućne higijene kao i samo mijenjanje. Prečesto i neprilagođeno pranje može oštetiti tkaninu i zato je važno slijediti i držati se uputa za pranje na etiketama. Plahte i jastučnice dovoljno je oprati u perilici rublja, ali važno je dobro ih osušiti, kako vlaga ne bi pogodovala razvoju bakterija i uzrokovala neugodan miris. Nakon seksa operite plahte deterdžentom koji u sastojcima ima enzime, a za čišćenje krvi možete koristiti izbjeljivač ili slanu vodu, prenosi Deadspin.com. Redovitom brigom i mijenjanjem posteljine uštedjet ćete na kupnji novog madraca jer ga tako čuvate od grinja.

Pročitajte više o tome kako prljava posteljina doprinosi razvoju astme.

J. P.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo