Zdravlje

Zdravlje

Saznajte koja su to 4 najčešća simptoma kardiovaskularnih bolesti

Spadate li u skupina osoba koje puše, konzumirate li alkohol, svakodnevno ste izloženi visokoj razini stresa, nedovoljno spavate, hranite se i za fizičku aktivnost ne pronalazite vrijeme, trebali biste obavezno obratiti pozornost na zdravlje srca.

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, godišnje u svijetu od kardiovaskularnih bolesti umre oko 17,3 milijuna ljudi. Predviđanja su da će do 2030. godine broj umrlih biti oko 23 milijuna. U Hrvatskoj se, s druge strane, u zadnjih 10 godina bilježi pad smrtnosti i udjela u mortalitetu, a najčešći uzroci i srčanog i moždanog udaraca je ateroskleroza arterija, kronična upalna bolest velikih i srednje velikih arterija koja dovodi do stvaranja ateroma – mjestimičnih zadebljanja stijenke krvnih žila uzrokovanih nakupljanjem kolesterola, upalnih i umrlih stanica. 

Akutne i često fatalne komplikacije ateroskleroze mogu nastati iznenada i bez upozoravajućih simptoma i zato je potrebno na vrijeme ih prepoznati i liječiti kako bi se umanjio povišeni rizik. 

Znate li da tumor može nastati i na – srcu?

Simptomi kardiovaskularnih bolesti su:

1. BOL

Stiskanje i osjećaj pritiska u prsnom košu često su rezultat nedovoljne opskrbljenosti srčanog mišića krvlju. Bol kao takvu ne treba zanemarivati, ona može biti jedan od pokazatelja bolesti srca.

2. ZADUH

Jedan od čestih simptoma narušenog zdravlja srca je zaduha ili dispneja. U ranijim stadijima bolesti srca zaduha se javlja tijekom tjelesne aktivnosti.

3. UMOR

Umor je jedan od znakova koji starije osobe često povezuju s godinama života. Aktivnosti koje odjednom predstavljaju izvor umora upozoravaju na nužnu liječničku pomoć.

Grickajte kikiriki i zaštitite svoje srce

4. OSJEĆAJ LUPANJA SRCA

Ljubi obično ne osjećaju rad srca. No, za vrijeme fizičkog napora ili kod dramatičnog emocionalnog doživljaja, ljudi mogu postati svjesni rada srca. Palpitacije (osjećaj lupanja srca), koje se javljaju s drugim simptomima vjerojatno su posljedica poremećaja srčanog ritma.  

Saznajte kako vrijeme utječe na naše srce, a održite i zdravlje svojeg srca uz ovih 20 savjeta

Foto: Shutterstock

Autor: Dubravka Šimunović 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo