Zdravlje

Zdravlje

Sutra je idealan dan da prestanete pušiti, a evo i zašto te kako to najlakše napraviti

Nacionalni dan nepušenja ove godine obilježavamo u srijedu 17. veljače, na prvi dan Korizme, budući da je Hrvatska većinski katolička država.

Također, razlog za odabir ovog datuma je što je to specifično razdoblje u godini kada velik broj ljudi promišlja o odricanju nečega u čemu uživa, pa se mnogi odluče odreći upravo duhanskog dima. Uz nacionalni dan, svake godine se obilježava i Svjetski dan nepušenja (31. svibnja).

Kako prestati pušiti? Psihologinja otkriva 8 jednostavnih koraka

Obilježavanje hrvatskog dana nepušenja ima nekoliko ciljeva. Prije svega, želja je senzibilizirati javnost o važnosti nepušenja i educirati je o štetnim posljedicama koje ova aktivnost izaziva. Ovaj dan je svakako i prilika da pušači razmisle o svojoj ovisnosti o cigaretama, o tome koliko pušenjem štete svom zdravlju, zdravlju svojih ukućana te da preuzmu odgovornost za sebe i svoje najbliže.

Cilj je i potaknuti pušače na prestanak pušenja, na način da ne zapale cigaretu ta 24 sata te tako uvide kako to zaista mogu, u nadi da će se tada odlučiti i na daljnju apstinenciju.

Ovisnost o pušenju je važno ne podcjenjivati jer izaziva tešku ovisnost. Sindrom ovisnosti definiramo kao skup fizioloških, bihevioralnih i kognitivnih fenomena u kojih uporaba neke psihoaktivne tvari ili skupine tvari, za osobu dobiva veću važnost, nego drugi obrasci ponašanja koji su prije imali veću vrijednost. Dijelimo ga na fizičku ovisnost koja se očituje sindromom ustezanja (apstinencijskim sindromom), kod kojeg se nakon prestanka uzimanja tvari zbivaju neugodne tjelesne promjene te psihičku ovisnost koja obuhvaća osjećaj zadovoljstva i želju za ponavljanjem učinka tvari ili izbjegavanjem nezadovoljstva izazvanog njenim neuzimanjem.

Uz klasične duhanske proizvode (cigarete, duhan za samostalno motanje, duhan za lule, duhan za vodene lule, cigare, cigarilosi, duhan za žvakanje, šmrkanje ili oralnu upotrebu) posljednjih godina su na tržištu dostupni brojni novi duhanski proizvodi, poput električnih cigareta, grijača cigareta i brojnih drugih.

Važno je znati kako su svi duhanski proizvodi štetni za zdravlje te Svjetska zdravstvena organizacije (WHO) ističe svoj čvrst stav kako je nužno spriječiti uporabu svih, posebice novih duhanskih proizvoda kako bi zaštitili ljude od izlaganja emisijama koje nastaju prilikom zagrijavanja novih duhanskih proizvoda.

Pokazalo se i kako se od cigarete lakše odvikavamo kada to činimo u društvu drugih osoba s istim problemom. Savjetujte se sa svojim obiteljskim liječnikom i uključite se u neki od stručnih programa odvikavanja od pušenja. 

Kako najlakše prestati pušiti?

Financije su rijetko razlog prestanka pušenja, ali zato su briga o zdravlju i obećanje djeci glavni motivi, objašnjava dr. sc. Latinka Basara, univ. spec. klin. psiholog i voditeljica Škole nepušenja.

Kad govorimo o motivima, očuvanje zdravlja i strah od bolesti prednjače, a pogotovo kod mlađe generacije koji su kao generacija, srećom, „bombardirani“ informacijama koliko je pušenje štetno. Najsimpatičnije su ipak situacije kada mala djeca, vrtićke dobi, svoje roditelje opominju i zabranjuju im pušenje. Također, roditelj koji je obećao djetetu da će prestati, vrlo lako održi obećanje jer se u suprotnom osjeća loše i iz tog razloga, ističe sugovornica te navodi kako je primjećen veći uspjeh kod onih koji dođu u paru, na primjer prijateljice i prijatelji, suprug i supruga jer su jedno drugome uvijek dobra podrška. 

“Zgodno je spomenuti kako nije primjetna razlika u uspješnosti kod odvikavanja između žena i muškaraca, ali žene su nešto više zabrinute oko zdravlja pa češće i dolaze u školu nepušenja,  dodaje.”

Trik ili ne? Liječnici se najlakše odviknu od cigarete na ovaj jednostavan, ali ozbiljan način

Tekst: Andreja Nočajević, mag. psych., Služba za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti NZJZ „Dr. Andrija Štampar“, Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo