Zdravlje

Zdravlje

Uništava li pranje rublja u perilici koronavirus ili baš i ne? Ima jedan ali…

Samo pranje rublja u nekim situacijama nije dovoljno!

Svi smo upozoreni da dezinficiramo površine u kući specijalnim preparatima koji ubijaju virus koji uzrokuje bolest COVID-19. Ali što s rubljem? Je li dovoljno staviti ga u pranje i smatrati da smo uništili virus?

Kratak bi odgovor bio „Ne“, uz jedan veliki „ali“ na kraju rečenice…

Pranje veša u perilici deterdžentom za te svrhe nije dovoljno da se ubiju svu virusi i bakterije, ali za većinu nas to nije niti bitno. Do danas nema zabilježenih slučajeva da se netko zarazio koronavirusom putem odjeće pa cilj nije dezinficirati odjeću nego ju samo oprati, a to bi značilo da nju, maske za lice, ručnike i posteljinu perete uz deterdžent na najvišim temperaturama te im dozvolite da se dobro osuše. To bi trebalo biti sasvim dovoljno.

Sušenje odjeće u sušilici, ako je to moguće, je važan korak u zaštiti od koronavirusa jer se zna da je virus koji uzrokuje COVID-19 osjetljiv na visoke temperature.

Kako biste bili sigurni da je rublje spremno za korištenje, potrebno ga je sušiti na visokim temperaturama nekoliko sati, ali samo sušenje u sušilici na visokoj temperaturi će sigurno umanjiti broj bakterija i virusa na tkanini.

Kada je potreban oprez?

Ako je netko bolestan u vašem kućanstvu, to je već druga priča. Njihovu odjeću i posteljinu dirajte samo s rukavicama, ne tresite ih jer tako možete virus pustiti u zrak i na okolne površine. Koristite izbjeljivač za pranje i sušite rublje u sušilici na visokoj temperaturi, ako je moguće. Ruke perite odmah nakon diranja.
No, za većinu ljudi, u većini slučajeva, dovoljno je rublje samo oprati na visokoj temperaturi i dobro ga osušiti.

Kako pravilno prati i dezinficirati maske?

Pravilna briga o platnenim maskama

Specijalist za infektivne bolesti, dr. med. Debra Goff navodi da platnene maske, povezi i šalovi pripadaju skupini predmeta koji se daju čistiti.

Ako ju planirate prati u perilici za rublje, prvo dobro operite ruke tek tada uklonite masku s lica i pri tome pazite da ne dirate oči, nos ili usta, napominje liječnica. Masku stavite direktno u perilicu i opet odmah operite ruke. Savjetuje da koristite prašak za rublje kojeg inače koristite ali možete koristiti i izbjeljivač za rublje te odabrati najvišu temperaturu vode, određenu za pranje takvih materijala. Kada je maska oprana, upalite program sušenja na visokim temperaturama.

Prema redoslijedu kojim nastupaju simptomi moguće je razlikovati COVID-19 od gripe

Ako želite masku oprati ručno, Goff savjetuje da slijedite istu proceduru pranja ruku prije skidanja maske s lice. Kako biste ju uspješno dezinficirali, u posudu stavite 4 žličice izbjeljivača za rublje u litru vode i ostavite u toj otopini masku 5 minuta. Naknadno dobro isperite i ostavite masku da se suši na zraku. Goff smatra da se maska ova treba čistiti nakon svakog nošenja.

Kako dezinficirati medicinske maske?

Kaiming Ye, dr, med. I profesor na sveučilištu Binghamton u New Yorku, smatra da su određene vrste maski, poput onih medicinskih, namijenjene samo jednokratnoj upotrebi, a to bi značilo da ju je potrebno baciti odmah nakon korištenja. Dodaje kako se može koristiti opet ali samo ako se radi o posebnim uvjetima i ako je pravilno dezinficirana.
Na primjer, N95 maske (Filtrirajuće polumaske s ventilom i bez ventila) se mogu dezinficirati u za to posebnim aparatima. Dodaje, kako do danas nisu provedeni testovi koji pokazuju da se medicinske maske mogu uspješno dezinficirati i ponovo koristiti.

Ako niste u mogućnosti zamijeniti masku odmah nakon korištenja, a potrebna vam je,, Goff savjetuje da ju dobro pregledate kada ju skinete. Ako je prljava, poderana ili vlažna od znoja, morate ju baciti u smeće. Ako se čini da je čista, savjetuje da ju spremite u papirnatu vrećicu prije drugog korištenja. Idealno bi bilo, naravno, da ju koristite samo jednom.

Stručnjaci otkrivaju 20 jednostavnih navika koje će vam pomoći da živite dulje i ostanete zdravi

Podsjetimo…

Znamo da se COVID-19 prenosi kapljičnim putem. To znači da se infekcija primarno prenosi s osobe na osobu malim kapljicama iz nosa ili usta koje se izbacuju kad oboljela osoba kašlje, kiše ili govori. Te su kapljice relativno teške, ne prenose se na veliku udaljenost i relativno brzo padaju na predmete i površine u blizini oboljelog. Druga se osoba zarazi kad udahne takve kontaminirane kapljice. To je razlog zašto se preporučuje fizički razmak od najmanje 1 metra. Kada kapljice padnu na predmete i površine kao što su npr. stolovi, kvake na vratima, rukohvati, ti predmeti postanu kontaminirani te se druge osobe mogu zaraziti dodirujući takve površine i potom dodirujući svoja usta, nos, oči. To je razlog zašto je važno redovito prati ruke sapunom i vodom ili utrljavati dezinficijense na bazi alkohola, piše HZJZ.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo