Razlog kroničnog umora može ležati u konzumaciji jedne namirnice - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Razlog kroničnog umora može ležati u konzumaciji jedne namirnice

Shutterstock

Ako ste stalno umorni i osjećate se neispavano čak i nakon dobrog sna, razlog može biti vaša prehrana. Očiti razlozi su stres, umor, ali neke studije pokazuju da je važno i što jedete.

Rezultati studije objavljene u magazinu Nutrients pokazali su kako je jedan od glavnih krivaca za jak osjećaj umora procesuirano meso. Za potrebe studije autori su pregledavali mikrobiotu crijeva 20 mladih odraslih osoba kako bi se vidjelo koliko hrana utječe na mentalno zdravlje i umor te razinu energije. 

Saznali su kako je procesuirano meso jedina hrana koja je povezana s promjenama u razinama energije i mentalnog umora. No, kako je riječ o malom uzorku ispitanika, potrebna su dodatna istraživanja. Također, nije utvrđeno koja količina mesa utječe na ovakve rezultate.

Što kada dijete slabo dobiva na težini, blijedo je, umorno i neraspoloženo?

Ako poželite ponekad pojesti komad slanine, vjerojatno neće biti problema, ali ja ne bih savjetovala da se jede svaki dan i da bude glavni dio prehrane. Jako procesuirano meso možete zamijeniti cjelovitim žitaricama i svakako više pažnje obratiti na voće i povrće, a upravo ćete tako poboljšati raznolikost mikrobiote, smanjiti rizik od razvoja bolesti i dobiti više energije, pojasnila je stručnjakinja za hranu Samantha Cassetty..

Zašto smo umorni nakon obroka?

To može biti posljedica namirnica koje ste konzumirali jer neke mogu naglo podići razinu energije, koja će onda naglo i pasti. Istraživači imaju brojne teorije o tome što uzrokuje umor nakon obroka, ali se slažu u jednom – radi se o prirodnom odgovoru organizma.

Shutterstock

Hrana bogata proteinima u ugljikohidratima može uspavati više od ostale hrane. Neki znanstvenici vjeruju da su neke osobe umornije nakon obroka jer njihovo tijelo proizvodi više serotonina, koji igra važnu ulogu u regulaciji raspoloženja i ciklusa spavanja. Amino kiselina koja se naziva triptofan, a koja se nalazi u mnogim namirnicama bogatim proteinima, pomaže proizvodnji serotonina. Iz tog razloga, konzumacija ovakvih jela može uzrokovati osjećaj umora.

Kasni obroci također mogu nepovoljno utjecati na san, kao i obilni obroci. Rješenje je jesti češće male obroke te navečer izbjegavati kombinacije ugljikohidrata i proteina.

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo