Zdravlje

Zdravlje

Riješen misterij kolorektalnog raka kod mladih ljudi: Pazite što jedete!

Shutterstock

Prehrana s previše šećera i premalo vlakana uzrokuje razvoj bakterija u crijevima i starenje stanica, što pridonosi razvoju ovog karcinoma. Štete i energetska pića

Liječnici vjeruju da su na tragu rješavanja misterija oko veće stope raka debelog crijeva kod mladih ljudi. Otkrili su kako prekomjerna konzumacija šećera u kombinaciji s nedostatkom vlakana uzrokuje da crijeva proizvode bakteriju koja ubrzava starenje stanica.

To znači da postoji veća vjerojatnost da će doživjeti mutacije i oštećenja koja dovode do raka i manja je vjerojatnost da će se uspješno boriti protiv rasta tumorskih stanica, prema novom istraživanju Američkog društva za kliničku onkologiju (ASCO), piše Mirror.

Orašasti plodovi su prva pomoć kod problema s pražnjenjem crijeva – pogotovo jedna vrsta

U međuvremenu, zasebna studija je pokazala da energetska pića mogu pridonijeti epidemiji raka debelog crijeva kod mlađih od 50 godina. Smatra se da taurin, sastojak koji se nalazi u tim pićima, potiče rast opasnih crijevnih bakterija povezanih s bolešću.

Istraživanja dolaze u trenutku kad se očekuje da će se stope raka debelog crijeva u mlađima od 50 godina udvostručiti u SAD-u od 2010. do kraja desetljeća. U međuvremenu, u Ujedinjenom Kraljevstvu, broj mlađih od 50 godina kojima je dijagnosticiran rak porastao je za 24% u dva desetljeća.

Shutterstock

Prije je rak debelog crijeva kod mlađih ljudi bio rijetkost, a i kada bi se pojavio, bio je nasljedan. To, nažalost, više nije tako.

Hrana igra veliku ulogu

Medicinski stručnjaci koji pokušavaju otkriti zašto se mlađi pacijenti razbolijevaju sugerirali su da moderna prehrana može pridonijeti na neki način. Istraživači na godišnjem sastanku ASCO-a u Chicagu ovog tjedna vjeruju da su korak bliže razumijevanju uloge koju hrana igra u razvoju raka debelog crijeva.

Uravnotežuju kolesterol i nevjerojatan su izvor vitamina D, kalcija i omege

Tim sa Sveučilišta Ohio State uzeo je genetske uzorke pacijenata mlađih od 50 godina, kao i starijih pacijenata s rakom debelog crijeva. Utvrđeno je da mlađi pacijenti koji su konzumirali manje vlakana i više šećera proizvode bakteriju zvanu Fusobacterium – koja se veže na proupalne proteine ​​i uzrokuje upalu u cijelom crijevu. Vlakna, s druge strane, čine suprotno usporavajući otpuštanje glukoze u krvi i hraneći zdrave crijevne bakterije za smanjenje upale.

Istraživači su procijenili da mladi pacijenti s kolorektalnim karcinomom redovitom lošom prehranom mogu ostariti svoje stanice do 15 godina više od biološke dobi. Što su stanice starije, to su osjetljivije na rak jer veće oštećenje može rezultirati mutacijama koje povećavaju vjerojatnost bolesti.

Shutterstock

Stariji pacijenti s rakom debelog crijeva imali su stanice starosti jednake njihovoj stvarnoj dobi. Istraživači su procijenili da unatoč tome što je 20% karcinoma debelog crijeva u ranoj mladosti naslijeđeno, ostali su “i dalje nedovoljno poznati”.

Ovi podaci upućuju na to da patogeni mikrobi mogu izazvati upalu, što dovodi do ubrzanog starenja stanica kod ranog početka kolorektalnog karcinoma, zaključak je istraživanja.

Nalazi su u skladu s nedavnim podacima, koji pokazuju da prehrana s malo vlakana i puno precesuirane hrane remeti ravnotežu mikrobioma u procesu poznatom kao crijevna disbioza. Istraživači sa Sveučilišta u Floridi također su ovog vikenda predstavili ispitivanje koje će ispitati učinak energetskih pića na mlade pacijente s kolorektalnim rakom.

Shutterstock

Ove bakterije preferiraju taurin, esencijalnu aminokiselinu, kao primarni izvor energije. Energetski napici predstavljaju jedan od najvećih prehrambenih izvora (6-16x normalnog dnevnog unosa) taurina u suvremenoj prehrani. Naša je hipoteza da visoke razine taurina u energetskim pićima mogu pogoršati rizik od ove vrsta karcinoma promicanjem preferencijalnog rasta i metaboličkih aktivnosti već prisutnih bakterija koje proizvode H2S, pridonoseći njegovu početku, stoji u priopćenju istraživača s Floride.

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo