Stalno ste umorni? To može biti simptom ovih osam bolesti - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Stalno ste umorni? To može biti simptom ovih osam bolesti

Samostalan simptom umora najčešće ne otkriva ništa, već se mora gledati u kontekstu pojave drugih simptoma.

No, nije ni svaki umor jednak. Osoba može imati osjećaj da se nije dovoljno naspavala, može osjećati da se brže umara prilikom vježbanja ili manjak energije kroz cijeli dan. Osoba se može osjećati i emocionalno i psihički umorno, što može biti posljedica stresa.

1. Usporeni rad štitnjače

Štitnjača kontrolira ne samo razinu energije, već i aktivnost metabolizma i imuniteta. Problemi s štitnjačom nisu neubičajeni, a ubraja se među dvije glavne bolesti zbog kojih se pojavljuje umor.

Uz umor, simptomi usporenog rada štitnjače su: zatvor, debljanje, suha koža, česti osjećaj hladnoće…

Shutterstock

2. Adrenalni umor

Iako nije toliko čest kao usporeni rad štitnjače, adrenalni umor je drugo najčešće oboljenje koje uzrokuje umor. Uz njega se pojavljuje vrtoglavica, gubitak kilograma, proljev i hiperpigmentacija.

3. Sindrom kroničnog umora

Ovaj sindrom čini uobičajene svakodnevne zadatke izazovnima, a ponekad i nemogućima – od odlaska na posao do kućanskih poslova. Baš zbog toga oko 25 posto oboljelih je vezano uz kuću. Prati ga i bol, upale te maglovito razmišljanje.

4. Anemija

Pojavljuje se kad u krvi nema dovoljno zdravih crvenih krvnih stanica koje prenose kisik. Uz umor, anemija potiče vrlo jake mjesečnice, pojavu polipa, kao i nedostatak vitamina B12. Vrlo blijeda koža, ubrzan rad srca, glavobolje i vrtoglavice, kao i lomljivi nokti simptomi su anemije.

Umorni ste i razdražljivi bez razloga? Ovih 10 simptoma ukazuju na candidu

5. Dijabetes

Umor je čest simptom dijabetesa, kao jaka žeđ te česta potreba za mokrenjem. Razlog tome je što tijelo pokušava održavati razinu glukoze u krvi, što ostavlja osjećaj premorenosti.

6. Klinička depresija

Kod kliničke depresije, loša volja i jak umor su glavni simptomi. Oboljeli često nemaju snage niti volje izaći iz kreveta, a kamoli obavljati svakodnevne obaveze. Uz to, tuga, gubitak apetita, kao i problemi s koncentracijom su simptomi ovog stanja.

Shutterstock

7. Endokarditis

Upala ili infekcija srca također može izazvati umor. Kod ovog se oboljenja, pojavljuje i groznica, a oboljelog često “prolaze žmarci”.

8. Apneja

Apneja spriječava kvalitetan san jer oboljeli ostaje bez zraka te zbog toga može osjećati manjak energije tijekom idućeg dana. Glasno hrkanje je isto simptom apneje, a uz pomoć svog partnera možete “dijagnosticirati” radi li se o apneji.

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo