Zdravlje

Zdravlje

Stručnjaci otkrivaju je li bolje probiotik uzeti na prazan želudac ili prije spavanja

Probiotik

Nova teorija je da bi probiotici mogli biti najučinkovitiji ako ih se uzme neposredno prije spavanja. Objašnjenje ima itekako smisla.

Crijeva su noću prilično neaktivna. Ako unesete probiotik noću, kada vam crijeva miruju, velika je šansa da će se probiotik kretati kroz njih i potencijalno se bolje integrirati u vaša crijeva, kaže gastroenterologinja Patricie Raymond.

Shutterstock

Koliko često treba uzimati probiotike?

Kao opće pravilo, uvijek se posavjetujte sa svojim liječnikom ili slijedite preporučenu količinu i upute na etiketi proizvoda s probioticima. Ipak, za maksimalne rezultate preporučuje se uzimanje dnevnog dodatka dosljedno u isto vrijeme svaki dan, kaže Mia Syn, dijetetičarka i autorica knjige Mostly Plant-Based.

Koristi možete imati i od dodavanja više hrane bogate probioticima u svoju prehranu, kao što su jogurt, kimchi i kiseli kupus.

Shutterstock

Prehrana je najvažnija za zdravlje vaših crijeva i crijevne flore, stoga prije suplementacije pokušajte s hranom. Probavne bakterije hrane se određenim vlaknima, tako da uključivanje puno hrane s visoko topivim vlaknima poput zobi i mljevenog lana te prebiotičke hrane poput banana i jabuka podržava zdravu crijevnu floru, savjetuje nutricionistica Tina Marinaccio.

Znakovi da uzimanje probiotika djeluje

Kada se dominantni simptom (recimo, zatvor ili bol u želucu) koji imate popravi i nestane nakon stalnog uzimanja probiotika, znate da ste dobro uložili svoj novac. Međutim, najčešće je potrebno više vremena.

Potrebno je neko vrijeme da se mikroorganizmi nakupe u tijelu, pa ovisno o tome što pokušavate liječiti, može proći neko vrijeme da se utvrdi djeluje li probiotik na vas, kaže Marinaccio.

Shutterstock

Zbog toga važno je biti dosljedan u uzimanju probiotika svaki dan otprilike u isto vrijeme i primijetiti sve razlike u zdravlju crijeva, bilo da se radi o manjoj nadutosti ili smanjenoj konstipaciji.

Želite čistu i blistavu kožu? Ovo je pravi put do nje

Dakle, recimo da ste uzeli antibiotik i patili od nekih gastrointestinalnih tegoba – može biti potrebno još jedan do dva mjeseca uzimanja probiotika da se normalizira protok GI trakta, kaže Marinaccio.

H. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo