Supervoće: Čuva kosti, probavu i opskrpljuje tijelo vitaminima - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Supervoće: Čuva kosti, probavu i opskrpljuje tijelo vitaminima

Sušeno voće je ono kojemu je uklonjena vlaga postupkom dehidriranja, a zadržava sve vitamine i minerale kao i svježe. Iako će većina zaključiti kako je svježe zdravije, istina je ipak kompleksnija.

Energetska vrijednost suhog voća je čak 6 puta veća u odnosu na svježe pa ga treba konzumirati u manjim količinama. Suhe šljive jedno su od prvih sušenih voćki, a neke studije otkrile su dobrobite za zdravlje kostiji.

Istraživanje je proveo Kinesiology institut, a uključene su bile žene koje su prošle menopauzu. Trebale su kroz godinu dana u danu pojesti 6, 12 ili niti jednu suhu šljivu.

Ove 22 namirnice možete jesti bez ograničenja i straha od kalorija

Glavni autor studije dr. Janhavi Demani pojasnio je kako rezultati upućuju da se konzumacijom 6 ili 12 šljiva u danu može smanjiti mogućnost upalnih procesa koji doprinose gubitku koštane mase kod žena nakon menopauze

Voće i povrće koje je bogato bioaktivnim sastojcima poput zdravih kiselina, flavonoida i karotenoida može pomoći u borbi protiv osteoporoze. Suhe šljive sadrže polifenole koji mogu smanjiti posljedice upala i oksidativnog stresa koji može doprinijeti gubitku koštane mase, a oni pak doprinose gubitku koštane mase“, dodaje Kelsey Sackmann, nutricionistica. 

Shutterstock

Sackman dodaje kako ovo voće može imati i dodatne dobrobiti za organizam jer sadrži minerale, vitamin K,  fenole i dijetalna vlakna – koji su svi neophodni za dobro zdravlje. Bogate su i vitaminom C, a u značajnim količinama sadrže i vitamine B skupine te vitamine E. Često se spominje i obilje vitamina A zato što su šljive bogate beta-karotenom koji se u organizmu po potrebi pretvara u vitamin A.

Suhe šljive također su jedan od najjednostavnijih načina za dovođenja probavnog sustava u ravnotežu. One opskrbljuju crijeva jednostavnim šećerima koji privlače tekućinu. Snižavanjem razine LDL-kolesterola, suhe šljive mogu smanjiti opasnost od bolesti koronarnih arterija i kapi. Poticanjem probave i smanjivanjem koncentracije litoholne kiseline, suhe šljive mogu pomoći u sprječavanju raka debelog crijeva. 

Evo što se događa vašem organizmu ako često jedete jagode

I dok su suhe šljive poznate kao supernamirnica, imajte na umu da su pune šećera pa pripazite na količinu koju jedete. Dobro ih je kombinirati s proteinima kako bi se prevenirao porast šećera u krvi. 

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo