Zdravlje

Zdravlje

Tihi i podmukli simptomi raka pluća koje nikako ne smijete zanemariti

Uporan kašalj, gubitak daha, konstantan umor ili iznenadan gubitak kilograma mogu biti znakovi za uzbunu

U Hrvatskoj se svake godine dijagnosticira rak pluća kod oko 3.000 ljudi, a isto toliko ih i umire od te bolesti svake godine. U Hrvatskoj je zato 2020. godine pokrenut Nacionalni program za probir i rano otkrivanje raka pluća, obzirom da je ova bolest prepoznata kao jedan od bitnijih javnozdravstvenih problema. Petogodišnje preživljenje u Hrvatskoj manje je od prosjeka i iznosi samo oko 10%, a praćenjem rizičnih skupina te ranim otkrivanjem raka, značajno se može smanjiti smrtnost.  

Pušenje je najčešći uzrok

Čak 90 posto oboljelih su pušači ili bivši pušači, no nemojte misliti da je sad prekasno prestati s pušenjem. Pušenje, kao i pasivno pušenje, znatno povećavaju rizik od raka pluća. Taj rizik se smanjuje svake godine nakon prestanka pušenja zato što zdrave stanice postupno zamjenjuju oštećene stanice u plućima. U bivših pušača, rizik od razvoja raka pluća izjednačava se s rizikom kod nepušača nakon otprilike 15 g nepušenja. 

Polovina smrtnih ishoda zbog raka može se izbjeći – evo kojih navika se morate riješiti

Rak pluća ima tendenciju širenja ili metastaziranja vrlo rano nakon formiranja, što ga čini vrlo opasnim po život i jedan je od oblika raka koje je najteže liječiti. Mjesta najčešćih metastaza su nadbubrežne žlijezde, jetra, mozak i kosti, ali to može biti i bilo koji drugi dio tijela – stoji na stranicama Hrvatske lige protiv raka.  

Simptomi ove vrste raka vrlo su nespecifični I rijetko tko će odmah posumnjati na najgore. Stoga obratite pažnju ako vam se nešto od sljedećeg učestalo ponavlja, kronično je ili vam ometa kvalitetu života.  

UPORAN KAŠALJ 
Bilo kakav oblik dugotrajnog kašlja zahtijeva posjet liječniku. Ako ne prestaje ili se pogoršava, javite se liječniku. Isto je i sa čestim infekcijama dišnog sustava.  

Shutterstock

GUBITAK KILOGRAMA 
Nagli gubitak na težini bez nekog očitog razloga uvijek je signal za uzbunu. Stanice raka zahtijevaju više energije od zdravih stanica pa tijelo troši više kalorija. Također utječe na hormone koji kontroliraju apetit. 

PROMUKLOST 
Kada tumor uraste u živce u središtu prsnog koša, može doći do pritiska ili oštećenja živca u grkljanu koji pomiče glasnice, zbog čega nastaje promuklost 

KOPB ne uzrokuje samo pušenje – tu je i nasljedni faktor te zagađenje zraka koje nam opasno prijeti

UMOR I GUBITAK ENERGIJE 
Pacijenti koji imaju karcinom u čak 80 posto slučajeva osjećaju neopisiv umor. Ako spavate dovoljno, a svejedno ne možete izaći iz kreveta, posjetite liječnika.  

BOL U PRSIMA 
Ovisno o mjestu na kojem je nastao tumor može izazvati jaku bol u prsima.  

Shutterstock

NEDOSTATAK DAHA 

Ako rastući tumor ošteti živac koji je povezan s ošitom (dijafragmom), posljedica je otežano disanje i niska koncentracija kisika u krvi, kaže dr. Robert L. Keith, pulmolog specijaliziran za rak pluća 

ISKAŠLJAVANJE KRVI  
Simptom koji sam po sebi ne može biti dobar znak. Svakako se javite liječniku.  

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo