U Hrvatskoj se parodontne bolesti javljaju kod 80 posto ljudi, a zahvaćene su sve dobne skupine  - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

U Hrvatskoj se parodontne bolesti javljaju kod 80 posto ljudi, a zahvaćene su sve dobne skupine 

Dom zdravlja Korčula, Dom zdravlja Zagreb – Zapad i Grad Korčula obilježili su Dan parodontnog zdravlja preventivnim pregledima te upozorili na opasnosti ove podmukle bolesti

Dan parodontnog zdravlja obilježava se 12. svibnja, a ovu međunarodnu javnozdravstvenu inicijativu pokrenula je Europska federacija za parodontologiju s ciljem podizanja svijesti javnosti o upalnim bolestima parodonta, gingivitisa i parodontitisa te njihovoj povezanosti s cjelokupnim zdravljem organizma. Dom zdravlja Korčula, Dom zdravlja Zagreb – Zapad i Grad Korčula već godinu dana provode javnozdravstveni projekt “Parodontno zdravlje je važno!” te su Dan parodontnog zdravlja obilježili besplatnim i stručnim pregledima za članove Udruge umirovljenika Korčula, ali i iznošenjem rezultata ovog hvalevrijednog projekta koji je ušao u samu završnicu.  

Pogađa većinu ljudi

Najtežim oblicima parodontne bolesti pogođeno je 11,2% svjetske populacije što je oko 750 milijuna ljudi. U zemljama EU više od polovice ukupnog stanovništva ima neki oblik parodontne bolesti, a preko 10% njih boluje od uznapredovalog oblika parodontitisa. Zastrašujući je podatak da se u Hrvatskoj parodontne bolesti javljaju kod 80% stanovništva i zahvaćaju sve dobne skupine.

Kako spriječiti i liječiti parodontitis (tzv. paradontozu)?

Svjesni ovih činjenica, jer upravo su oni na prvoj crti kada je zdravlje u pitanju, Dom zdravlja Korčula i Dom Zdravlja Zagreb – Zapad te Grad Korčula 15. rujna prošle godine predstavili su javnozdravstveni projekt kojemu je cilj bio osvijestiti i upoznati širu javnosti o tome što su točno parodontne bolesti, koje mogućnosti terapije su na raspolaganju oboljelima, ali i upozoriti na iznimnu važnost prevencije i redovitih pregleda kod liječnika dentalne medicine.     

Stručnjaci su na jednostavan i razumljiv način educirali o svim aspektima parodontnih bolesti kroz 10 animiranih video klipova i 10 edukativnih videa – od uputa za prevenciju do liječenja, aktivne društvene mreže, aktivan portal i web stranica, tri stručna webinara. Najvažnije je da je povećan broj upita i dolazaka na preventivne preglede u našim domovima zdravlja. To je kratki sažetak javnozdravstvenog projekta “Parodontno zdravlje je važno!“. Liječnici dentalne medicine naša dva partnerska doma zdravlja svojim stručnim znanjem i iskustvom ukazali su na problem parodontnih bolesti i na važnost očuvanja parodontnog zdravlja i iznimno sam ponosan jer smo dali doprinos u suzbijanju ovih bolesti, izjavio je ravnatelj Doma zdravlja Korčula, doktor Sebastijan Fabris.

Zamjenica ravnateljice Doma Zdravlja Zagreb – Zapad, Željka Župčić istaknula je kako je na početku projekta jedan od važnijih ciljeva bio razbijanje mitova o parodontitisu kao bolesti koja zahvaća samo starije ili one koji nemaju dobru oralnu higijenu.

Podaci iz ordinacija naših liječnika dentalne medicine govore da smo uspjeli u tome. Sve veći je broj mlađih pacijenata koji su proteklih mjeseci došli na preventivni pregled što je veliki uspjeh i apeliram na sve liječnike dentalne medicine da nastave educirati i upozoravati pacijente na opasnosti od ovih bolesti jer ne smijemo zaboraviti da prema posljednjim istraživanjima Europske federacije za parodontologiju 8 od 10 osoba starijih od 35 godina pati od nekog oblika parodontne bolesti što je čini jednom od najčešćih bolesti današnjice, rekla je Župčić. 

Parodontitis je najčešća kronična infektivna bolest čovječanstva koja uzrokuje ozbiljno opterećenje pojedincu i društvu, a redovita oralna higijena kod kuće te redoviti pregledi nekoliko puta godišnje kod liječnika dentalne medicine jedini su siguran način kako izbjeći ovu bolest i uspješno ju liječiti. Ovaj projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. uz intenzitet potpore 100% i ukupne vrijednosti potpore u iznosu od 446.736,00 HRK.  

Promo članak

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo