Zdravlje

Zdravlje

Umirovljenici će dobiti satove juda za bolju ravnotežu i da nauče sigurno padati

Britanski judo treneri držat će sate starijima kao i svim onima koji se boje padova i žele poraditi na samopouzdanju i tehnikama padanja

Treneri iz British Judo kluba držat će treninge umirovljenicima, a dotaknut će se 18 različitih judo tehnika koje su prilagođene starijima. Cilj je da poboljšaju ravnotežu i nauče kako sigurno pasti kako bi se smanjio broj ozljeda i prijema u bolnicu. Stručnjaci će im također pokazati kako lako ustati nakon pada, u sklopu nacionalnog programa Finding Your Feet.

Jedan od troje ljudi u Ujedinjenom Kraljevstvu starijih od 65 godina i polovica onih starijih od 80 doživjet će barem jedan pad godišnje, a ti prijelomi koštaju državu oko 4,4 milijarde funti godišnje, piše Daily Mail.

Usamljenost kod starijih može smanjiti mozak i povećati rizik od demencije

Tehnike koje će se podučavati uključuju yoko ukemi, što je bočni pad koji usađuje tri principa padanja: zaštitu glave, stvaranje velike površine te tajming i kotrljanje.

Druge ključne tehnike uključivat će učenje kako uvući bradu pri padu unatrag i kako pasti naprijed bez upotrebe ruku.

Shuttersock

Dr. Katrina McDonald, trenerica juda i viša predavačica sporta i znanosti o vježbanju na Sveučilištu Anglia Ruskin, pomogla je u pisanju programa Finding Your Feet za britanski judo.

Postoji začarani krug povezan s padovima koji program Finding Your Feet nastoji prekinuti. Kad netko padne, boji se da će se to ponoviti i stoga ograničava svoju aktivnost, a to zauzvrat slabi njihove mišiće i pogoršava ravnotežu, što s vremenom može povećati rizik od ponovnog pada, kaže McDonald.

Ključni način ublažavanja straha od pada je davanje starijim osobama – i široj javnosti – alata i znanja da mogu pasti na način koji smanjuje rizik od ozljeda i, zauzvrat, jača njihovo samopouzdanje da budu sposobni postati aktivniji.

Urologica otkriva povezanost između testosterona i muške ćelavosti

Iako je program u ranoj fazi, ima veliki potencijal da napravi značajnu razliku ne samo za starije osobe, već i za cijelo društvo, i radujem se što ću vidjeti kako se razvija, dodala je.

Profesor Mike Callan, sa Sveučilišta u Hertfordshireu i član Znanstvenog odbora Međunarodne judo federacije, predvodi globalno širenje učenja sigurnijeg padanja za starije osobe kroz judo.

Treneri juda imaju vrijedan skup vještina jer razumiju ključna načela sigurnog pada. Poučavanjem ovih tehnika starijih osoba, judo može dati značajan doprinos ovom problemu, rekao je Callan.

Iako su sesije prilagođene starijima kako bi im pomogle u poboljšanju samopouzdanja pri kretanju, potičemo svakoga tko se boji padova da se prijavi.

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo