Zdravlje

Zdravlje

Zašto ne biste trebali vježbati s partnerom? Evo što kaže znanost

Za starije parove, kojima je teško mijenjati ustaljene navike, lakše je da se fokusira svatko na sebe nego i na mijenjanje ovog drugog

Ako planirate ići na trčanje, možda bi bilo dobro ostaviti partnera kod kuće, smatraju znanstvenici. To je zato što nova istraživanja sugeriraju – barem za starije ljude – da vježbanje s važnim osobama rezultira nižim razinama tjelesne aktivnosti u usporedbi s vježbanjem sami, prenosi Daily Mail.

Znanstvenici s Tehnološkog sveučilišta Nanyang u Singapuru proučavali su 240 sudionika u dobi od 54 do 72 godine. Nosili su fitness uređaje koji su bilježili podatke kao što su broj koraka, broj otkucaja srca, prijeđenu udaljenost, potrošene kalorije, minute aktivnosti i podatke o spavanju.

Lagree fitness: Idealan program za one koji puno sjede, a u 50 minuta gubi se od 500 do 800 kalorija

Svi sudionici bili su u braku i živjeli su sa supružnicima te su bili podijeljeni u različite skupine – one kojima je rečeno da vježbaju u paru i one kojima je rečeno da vježbaju sami. Studija je objavljena u International Journal of Human-Computer Interaction.

Analiza je otkrila da su tijekom 12 tjedana oni koji su vježbali u paru imali niži prosječni broj koraka od onih koji su sudjelovali pojedinačno. U prosjeku, sudionici koji su vježbali s partnerom napravili su 10.441 korak dnevno u usporedbi s 11.372 koraka dnevno za osobe koje su vježbale same.

Shutterstock

Istraživači vjeruju da više razine tjelesne aktivnosti zahtijevaju veću promjenu u životnom stilu parova, stoga je to teže postići.

Dr. Sapphire Lin, koja je vodila istraživanje, rekla je kako prosječni sudionik u studiji ima 60 godina i u braku je s istim supružnikom i živi s njim 30 godina.

Ovo sugerira da sudionici studije imaju dobro uhodane rutine koje ne uključuju nužno vježbanje sa supružnikom. Za ove parove, promjena svakodnevnih navika mogla bi zahtijevati veliku promjenu ustaljenih navika i rutina ukorijenjenih u njihov obiteljski život nakon godina braka. To otežava uključivanje vježbe i može dovesti do demotivirajućeg učinka, rekla je dr. Lin.

Promjene vremena nas sve više smetaju jer sve manje izlazimo iz kuće

Istraživanje sugerira da bi starije odrasle osobe koje žele uvesti tjelovježbu u svoj stil života mogle smatrati učinkovitijim usredotočiti se na promjenu vlastitih rutina umjesto da pokušavaju vježbati u paru i pokušavaju nametnuti promjene svom partneru.

Također su otkrili da parovi koji su zajedno vježbali više vremena dnevno provode u sjedećem položaju i rjeđe broje korake od onih koji su vježbali pojedinačno.

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo