BioGaia Prodentis pastile: probioticima pobijedite neugodan zadah - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

BioGaia Prodentis pastile: probioticima pobijedite neugodan zadah

Probiotici mogu izravno i neizravno utjecati na smanjenje neugodnog zadaha pa stoga njihova primjena može poslužiti kao komplementarna i dugoročna strategija u kontroli neugodnog zadaha – halitoze.

Neugodan zadah predstavlja neugodan miris izdahnutog zraka iz usta (halitoza). Iako je poprilično rasprostranjen, u stomatološkoj se literaturi relativno rijetko spominje. Jutarnji neugodan zadah prisutan je kod oko 50 posto odraslih te se vrlo brzo i učinkovito eliminira četkanjem zubi ili uzimanjem hrane i tekućine. Ovaj zadah je prolazan i vjerojatno povezan sa smanjenim lučenjem sline i povećanom aktivnošću mikroorganizama preko noći. Međutim, stvarni problem predstavlja neugodan zadah koji je prisutan tijekom dana jer nerijetko utječe na svakodnevnu društvenu komunikaciju. Čak 30-50 posto populacije pati od nekog oblika neugodnog zadaha, pri čemu je tri puta češći kod muškaraca nakon dvadesete godine.

Istraživanja pokazuju da se većina uzroka neugodnog zadaha porijeklom iz usne šupljine (87 posto) odnosi na parodontne bolesti i obloženost jezika. S obzirom da oko 90 posto populacije u određenom obliku ima gingivitis ili parodontitis, jasno je zašto je neugodan zadah toliko često stanje.

Kako se neugodan zadah liječi?

Liječenje neugodnog zadaha svakako bi trebalo usmjeriti na uzroke, a najčešće se sastoji u liječenju parodontnih džepova, zbrinjavanju karijesa i obloženosti jezika. Prema potrebi, pacijenta se upućuje i specijalistima drugih kliničkih disciplina, iako se zapravo rijetko radi o respiratornim, gastrointestinalnim i metaboličkim uzrocima.

S obzirom na to da je neugodan zadah porijeklom iz usne šupljine uvijek povezan s bakterijama, kompletno liječenje mora biti poduprto temeljitom oralnom higijenom kod kuće kako bi se u što većoj mjeri smanjile koncentracije mikroorganizma koje dovode do neugodnog zadaha. Osim antiseptičkih otopina koje mogu i do tri sata smanjiti neugodan zadah, za dugoročne rezultate svakako je preporučljiva primjena probiotika.

Probioticima pobijedite neugodan zadah – halitozu!

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, probiotici se definiraju kao živi mikroorganizmi koji, kada se primijene u odgovarajućoj količini, mogu imati povoljne učinke na zdravlje. Mehanizam djelovanja je takav da se bezopasni mikroorganizmi natječu s patogenim bakterijama pri čemu dolazi do lokalnih, ali i sistemskih učinaka uslijed utjecaja na imunološki sustav.

Lactobacillus reuteri Prodentis je patentirani spoj dvaju sojeva Lactobacillus reuteri koji se vežu na sluznicu usne šupljine i tamo se zadržavaju. Zbog svojih specifičnih karakteristika, kao što je lučenje antimikrobne tvari reuterina Lactobacillus reuteri Prodentis smanjuje količinu patogenih bakterija u usnoj šupljini, smanjuje naslage plaka te djeluje povoljno kod gingivitisa i parodontitisa.

Uzimanje korisnih bakterija kao dodatak terapiji parodontitisa može značajno usporiti ponovno naseljavanje parodontopatogenih bakterija u parodontne džepove i smanjiti koncentracije upalnih molekula u usnoj šupljini. Druga su istraživanja utvrdila smanjeno krvarenje zubnog mesa i nakupljanje zubnih naslaga, kao i smanjenje dubine parodontnih džepova nakon redovite primjene probiotika u obliku tableta ili pastila. Osim toga, dokazano je da probiotici mogu smanjiti koncentracije bakterija povezanih s karijesom.

BioGaia Prodentis pastile

U istraživanju iz prošle godine, u kojem su promatrane osobe bez znakova parodontne bolesti koje su se subjektivno žalile na neugodan zadah, uočeno je značajno poboljšanje nakon uzimanja probiotskih bakterija. Probiotske bakterije Lactobacillus reuteri nakon primjene dodatno rastu u slini te se “natječu” s ostalim bakterijama za vezujuća mjesta unutar bakterijskog plaka. Na taj način utječu na lokalnu mikrobiološku ekologiju i usporavaju ponovno naseljavanje nepoželjnih bakterijskih vrsta. Pored toga, ne može se zanemariti ni mogući utjecaj probiotika na sistemskoj razini uslijed povoljnog učinka na imunološki odgovor organizma.

Probiotici mogu izravno i neizravno utjecati na smanjenje neugodnog zadaha pa stoga njihova primjena može poslužiti kao komplementarna i dugoročna strategija u kontroli navedenog stanja.

BioGaia Prodentis pastile dostupne su u pakiranju od 30 pastila koje se otapaju u ustima i imaju osvježavajući okus mentola. Jedna pastila sadrži 2×108 probiotičkih kultura L. reuteri Prodentis, a za optimalan učinak preporučuje se korištenje najmanje dva tjedna.

 

Autor teksta: dr.sc. Ivan Puhar, dr.med.dent., specijalist parodontologije, Zavod za parodontologiju Stoloatološkog fakultete Sveučilišta u Zagrebu

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo