Ima li pasta za zube rok trajanja i kako odabrati pravu četkicu? - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Ima li pasta za zube rok trajanja i kako odabrati pravu četkicu?

Shutterstock

Svaka pasta za zube ima rok trajanja. U pravilu rok trajanja današnjih pasti je 2 godine od datuma proizvodnje, te se najčešće nalazi otisnut na dnu tube ili kutiji.

Istekom tog roka dolazi do gubitka učinkovitosti sastojaka paste i vidljive su promjene u njezinoj konzistenciji.

Preporučuje se korištenje zubnih pasti s fluorom zbog njegovog izrazito djelotvornog učinka u prevenciji nastanka zubnog karijesa. Za odrasle osobe količina fluora u zubnim pastama trebala bi iznositi 1450 ppm. Ovisno o dodatnim sastojcima, postoje posebne zubne paste namijenjene osobama s problemom preosjetljivosti zubi ili krvarenja desni.

Je li svejedno kakvu četkicu i pastu koristimo?

Današnja ponuda četkica na tržištu je zaista raznolika. Bez obzira odlučite li se za klasičnu, električnu ili ultrazvučnu četkicu za zube, potrebno je obratiti pozornost na određene karakteristike.

Vlakna četkice trebala bi biti gusta i meka, kako ne bi došlo do neželjenih ozljeda i povlačenja zubnog mesa uslijed primjene prevelike sile tijekom četkanja. Isto tako, prednost se daje umjetnim vlaknima zbog smanjenog prianjanja i rasta mikroorganizama na takvim vlaknima.

Glava kvalitetne četkice trebala bi biti mala radi lakšeg rukovanja i čišćenja teško dostupnih mjesta unutar usne šupljine.

Ortodoncija u odrasloj dobi – što se sve liječi ortodontskom terapijom?

Glavni sastojak paste za zube je fluor zbog svog preventivnog djelovanja na nastanak zubnog karijesa, stoga se preporučuje upotreba zubnih pasti s fluorom. Količina fluora u zubnoj pasti ovisi o dobi, a za odrasle iznosi 1450 ppm.

Jesu li četkice i paste drugačije za djecu?

Veliki je broj proizvoda za oralnu higijenu namijenjen upravo djeci. Nicanjem prvih mliječnih zubi dovoljno je započeti provoditi oralnu higijenu čišćenjem zubića sterilnom gazicom, a od navršene prve godine života uvodi se četkica za zube. Četkice za djecu su manje i posebno oblikovane za četkanje mliječnih zubi, te je najčešće na ambalaži jasno istaknuto kojoj dobnoj skupini su namijenjene. Drške dolaze u šarenim bojama i oblika životinja, čak i sviraju razne melodije kako bi se djecu dodatno motiviralo na četkanje.

Stiskanje, škripanje i škrgutanje zubima – kako si pomoći kod bruksizma?

Paste za zube počinju se koristiti kada dijete zna promućkati i ispljunuti, oko navršene druge godine života. Osnovna razlika u odnosu na paste za odrasle je u količini fluora. Tako se za djecu do druge godine života preporučuju paste s 500 ppm fluora, od druge do šeste godine paste do 1000 ppm, a iznad šeste godine paste s 1450 ppm-a. Najčešće su blagih voćnih okusa, prikladnih djeci.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo