Kompletna terapija parodontalne bolesti - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Kompletna terapija parodontalne bolesti

Rano otkrivanje parodontalne bolesti može spriječiti gubitak zuba. Parodontalna bolest dijagnosticira se u ordinaciji jer samo stomatolog može postaviti točnu dijagnozu.

Mjerenje džepa

Kod dijagnostike parodontitisa koristi se rendgenska snimka čeljusti koja nam može pokazati razinu kosti i progresiju njene resorpcije odnosno stupanj povlačenja kosti.

Oralna higijena nužna je za uspješno liječenje

Pri kliničkom pregledu važan parametar je mjerenje dubine džepova s parodontalnom sondom. To je tanak instrument kojim se ulazi pod gingivu, odnosno zubno meso. Uz pomoću tih mjerenja kontroliramo uspješnost terapije. Uz mjerenje džepova kontroliramo i količinu plaka na zubima koji je jedan od glavnih uzročnika upale. Poboljšanje oralne higijene kod kuće nužno je za uspjeh.

Kompletna terapija se sastoji od čišćenja zubnog kamenca, pjeskarenja i poliranja zubi kako bi se uklonio sav vidljiv kamenac i uklonile naslage i pigmentacije na zubima. Tada zubi postaju glatki i nisu više pogodni za razmnožavanje bakterija. Nakon mjerenja džepova slijedi kiretaža džepova – poliranje korijena posebnim instrumentima, kiretama, čime se uklanja onaj kamenac koji se nalazi ispod zubnog mesa na površini korijena. Osim mehaničkog uklanjanja tvrdih naslaga, džepovi se ispiru antibakterijskim otopinama. Kod uznapredovalih slučajeva prednost se daje kirurškom pristupu pod direktnom kontrolom oka, te je potrebna upotreba lokalnih ili sistemskih antibiotika.

ledikdent

Dovoljno rana dijagnostika i liječenje parodontne bolesti može sačuvati vaše zube, ali i utjecati na vaše opće zdravstveno stanje.

Uključite se u igru darivanja i priuštite si besplatan parodontološki pregled!

Autor teksta: tim Ledikdent dentalnog centra

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo