Bakterijski prostatitis - pravi neprijatelj muškog zdravlja - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Bakterijski prostatitis – pravi neprijatelj muškog zdravlja

Kod približno 25 posto muškaraca koji dolaze kod urologa zbog tegoba s urogenitalnim sustavom dijagnosticira se prostatitis. Zato bolesnici s upalama prostate čine značajan problem, to više kada se zna da se kod dijela njih koji nisu pravilno liječeni od akutne upale može razviti kronični oblik upale prostate. Tada je liječenje dugotrajnije i mukotrpnije.

Akutni bakterijski prostatitis

Bakterijski prostatitis najčešće je udružen s infekcijom mokraćnih putova. U sekretu prostate uvijek su prisutne bakterije, a također i upalne stanice. Mikroorganizmi odgovorni za bakterijski prostatitis uglavnom su isti oni koji su odgovorni i za upalu mokraćnih putova.

kSimptomi
Muškarac dobiva visoku temperaturu, osjeća zimicu, bolove u leđima i međici, ima nagon na učestalo i neodgodivo mokrenje i osjeća se iscrpljenim. Ponekad mu se uz bolove u zdjelici javljaju i bolovi u zglobovima i mišićima. Kod nekih se bolesnika može javiti i otežano mokrenje, kao posljedica natečene prostate. Neki, pak, uopće ne mogu mokriti i pate od tzv. retencije (zadržavanja) mokraće.

Dijagnoza
Urolog će rektalnim pregledom napipati povećanu, bolnu, natečenu prostatu. Pri pregledu kroz debelo crijevo može se pojaviti i iscjedak kroz mokraćnu cijev, koji sadrži upalne stanice.

Liječenje
Bolesnici s akutnom bakterijskom upalom prostate dobro reagiraju na antibiotike. Dio bolesnika, kod kojih se razvio akutni zastoj mokraće i zahtijevaju stalnu antibiotsku terapiju, mora se liječiti bolnički. Uz antibiotike oboljeli mora piti dovoljno tekućine, uzimati lijekove protiv bolova i povišene temperature, te one za regulaciju stolice. Nakon što mu spadne temperatura i kada mu se opće stanje popravi, da bi se spriječio kronični bakterijski prostatitis, pacijent treba i dalje, tijekom mjesec dana, uzimati antibiotike.

Kronični bakterijski prostatitis

Kronični bakterijski prostatitis također je upala prostate izazvana bakterijama. Može se razviti kao posljedica akutne upale prostate ili upale mokraćnih putova.

kSimptomi
Većina muškaraca s kroničnom upalom prostate ima šaroliku kliničku sliku, koja se očituje kroz bolno, učestalo mokrenje i pečenje pri mokrenju. Javlja se i takozvana urgencija – kada bolesnik osjeti potrebu, mora odmah mokriti. Bol različite jačine javlja se u različitim predjelima zdjelice i genitalija. Neki, pak, osjećaju i bol nakon ejakulacije (postejakulatorna bol), a dio ih u sjemenoj tekućini ima i tragove krvi. Povišena temperatura nije uobičajena. Kod nekih bolesnika s kroničnom upalom prostate u prostatičnom tkivu mogu se razviti i prostatični kamenci ili prostatoliti.

Dijagnoza
Dijagnoza se postavlja na temelju kliničkog pregleda i nalaza bakterija u prostatičnom sekretu.

Liječenje
Liječenje se sastoji u dugotrajnom uzimanju lijekova ili takozvanoj “long term” terapiji i obično traje četiri do 16 tjedana.

 
K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo