Gubitak kose prije 30-e smanjuje rizik od raka prostate

celavost

Gubitak kose prije 30-e godine povezan je sa smanjenim rizikom od obolijevanja od raka prostate kasnije u životu, pokazala je nova studija koja proturječi prijašnjim istraživanjima.

"Muškarci koji rano počinju pokazivati znakove gubitka kose, do dobi od 30 godina, imaju 29 posto manje šanse od razvoja raka prostate", kaže autor studije, Jonathan L. Wright, sa Fred Hutchinson Cancer Research Center u Seattleu.

Gubitak kose"Što ste dulje ćelavi, to ste sigurniji," kaže Wright. Ova "zaštita", odnosi se na na agresivne i manje agresivne oblike raka prostate. 

Muška ćelavost pogađa oko 25 posto populacije stare do 30 godina, 50 posto osoba do 50-e godine, te gotovo 80 posto muškaraca do 70. godine. Testosteron se pretvara u dihidfrotestosteron ili DHT, a do ćelavosti dolazi kada su folikule kose izložene prevelikoj količini DTH-a.

Wright i kolege analizirali su podatke 999 muškaraca, starih između 35 i 74 godine, kojima je rak prostate dijagnosticiran između  2002. i 2005. godine. Te su ispitanike usporedili s grupom od 942 muškarca koji su im dobno odgovarali, ali nisu bolovali od te vrste raka.

Kod svih se muškaraca gledalo stanje kose u dobi od 30. godina – mali ili nikakav gubitak kose, gubitak kose na prednjem dijelu glave, te gubitak kose na tjemenu i prednjem dijelu glave.  I muškarci s rakom prostate trebali su se izjasniti o gubitku kose, i to tijekom godine dana prije dijagnoze. Ispitanici su, također, trebali prijaviti korištenje određenih lijekova koji mogu utjecati na muške hormone.

ProstataMuškarci s primjetnim gubitkom kose do dobi od 30 godina imali su 29 posto manje šanse za obolijevanje od raka prostate, pokazali su rezultati studije.  

Prethodne studije pokazale su kontradiktorne zaključke o povezanosti ispadanja kose i raka prostate, kaže Wright.  Dok su neke govorile o povezanosti povećanog rizika od obolijevanja od raka prostate s većim gubitkom kose, druge nisu pronalazile vezu između ova dva stanja.  

No, za razliku od prethodnih istraživanja, ovo je uzelo u obzir vrlo dugo vrijeme – desetljeća. Studija je objavljena u online izdanju časopisa Cancer Epidemiology.


 D.Š.

 Prati nas na Viber Public Chatu!