Zdravlje

Zdravlje

Koji su uzroci gubitka kose kod muškaraca?

Gubitak kose je uobičajena pojava i dogodi se svakom čovjeku tijekom života. Mnogi su uzroci opadanja kose, a najčešći su genetska predispozicija, obiteljska povijest i naravno sam proces starenja. Poznato je da je moguć gubitak kose u vrijeme velikog stresa, velikih promjena u prehrani te disbalansu hormona.

Gubitak do 150 dlaka dnevno normalna je pojava.

Posljedice opadanja kose kod muškaraca se mogu opaziti u dobi od 35 godina – ili se kosa prorjeđuje ili opada te se na tjemenu pojavljuje okrugla površina bez kose. Prema statistikama, gubitak kose se javlja kod 70 posto muškaraca.

Razlog otpadanja kose još nije u potpunosti jasan, ali liječnici se slažu da postoji više čimbenika, kao što su:

 • stres
 • anemija
 • genetika
 • bolesti štitnjače
 • hormonski poremećaji
 • gljivice

  Koji tretmani postoje kao pomoć?

  Postoji na tisuće preparata za koje proizvođači tvrde da će pospješiti rast kose ili spriječiti njeno opadanje. Za mnoge vitamine, šampone, regenerator i druge produkte tvrde da na neki način pomažu muškarcima u ovoj situaciji. Ovi produkti svakako ne mogu odmoći, ali nisi znanstveno potvrđeni.

  Koji vitamini pomažu?

  Dnevna doza vitamina B, cinka, željeza i kalcija su razuman izbor. Novije studije spominju vitamin D kao dobru opciju. Ne pretjerujte s unosom vitamina A jer navodno može utjecati na gubitak kose.

  Kako spriječiti opadanje kose?

  Pravilna briga o kosi je dobar početak. Održavajte kosu čistom koristeći nježne šampone. Zdrava prehrana je također bitan faktor. Dakle, ponavljamo: unosite u organizam dovoljne količine željeza kalcija i vitamina. Smatra se da i neke biljke djeluju blagotvorno kod ispadanja kose, tj. da će zaustaviti njeno ispadanje ili pak preokrenuti taj proces, a to su sjemenke buče i zeleni čaj.

  Sve je u našem organizmu međusobno povezano, zbog toga zdravlje kose ovisi o zdravlju cijelog organizma. Ako imate problema sa ispadanjem kose, alternativna medicina preporučuje da poboljšate prehranu, riješite se loših navika, smanjite stres i počnete se baviti sportom. Kvaliteta ishrane je jako bitna, potrebno je povećati unos ekološki uzgojenog voća, povrća i svježih sokova.

  A. A.

   

  Ordinacija preporučuje

  card-icon

  Zdravstveni adresar

  S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

  card-icon

  Baza bolesti

  Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

  Možda će vas zanimati i ovo