Menopauza je i muški problem

stariji muskarac, briga, tuga, zabrinutost

Stručnjaci su ustanovili simptome povezane s "muškom menopauzom" ili kasnim nastupom hipogonadizma, kojeg uzrokuje smanjeno stvaranje testosterona kod starijih muškaraca.

Za razliku od ženske menopauze koja pogađa sve žene, muška je menopauza relativno rijetka i pogađa samo dva posto populacije, piše portal Science Daily. Obično se povezuje s lošim zdravljem i pretilošću.

Istraživači su izmjerili razinu testosterona kod više od 3.300 muškaraca starih između 40 i 79 godina iz osam europskih zdravstvenih centara. Svi su ispunili upitnik o svom seksualnom, tjelesnom i psihološkom zdravlju.

Ustanovili su kako je samo devet od 32 simptoma ispitanika povezano s niskom razinom testosterona, od kojih je najvažnija skupina spolnih problema: smanjena jutarnja erekcija, smanjena učestalost seksualnih misli (libido) i erektilna disfunkcija.

Liječnici su zaključili kako je prisutnost ova tri seksualna simptoma, zajedno sa smanjenom razinom testosterona, potrebna za postavljanje dijagnoze kasnost nastupanja hipogonadizma, iako i drugi simptomi neseksualne prirode mogu biti prisutni, primjerice nesposobnost zahtjevne tjelesne aktivnosti kao što je trčanje ili podizanje teških predmeta, nesposobnost hodanja dulje od jednog kilometra ili nemogućnost saginjanja ili klečanja. Tri navedena psihološka simptoma su gubitak energije, tuga i umor.

Mnogo je simptoma koji nisu seksualne naravi, a mogu se pripisati muškoj menopauzi ako se sagledaju u cjelini s drugima. Tako će primjerice muškarci koji imaju problema sa snom, koji se ne mogu koncentrirati i koji se osjećaju bezvrijedno ili tjeskobno morati sagledati svoje seksualne funkcije ako se boje kako bi mogli pripadati u skupinu muškaraca u menopauzi.

"Naši su rezultati po prvi put identificirali ključne simptome kasnog nastupa hipogonadizma i sugeriraju kako bi terapija testosteronom mogla biti korisna samo kod malog broja osoba gdje se sumnja na deficit androgena, s obzirom da mnogi simptomi klasičnog hipogonadizma nisu povezani sa smanjenom razinom testosterona kod starijih muškaraca", objasnio je profesor Fred Wu s biomedicinskog fakulteta Sveučilišta u Manchesteru, koji je ujedno i voditelj istraživanja.

"Dugi popis simptoma koji nisu specifični a moguće su povezani s manjokom testosterona otežava postavljanje jasne dijagnoze kasnog nastupa hipogonadizma. Situacija se dalje zakomplicirava ako pridodate kako su čak i najspecifičniji seksualni simptomi deficita androgena relativno česti kod muškaraca s normalnom razinom testosterona", tvrdi Wu.

Baš je zato važno odrediti prisutnost sva tri seksualna simptoma od ukupnih devet i nisku razinu testosterona za pravu dijagnozu.

Studija je objavljena u časopisu New England Journal of Medicine.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!