Muška neplodnost i rak prostate povezani

muskarac

Ako imate problema sa začećem bebe u mlađim danima, trebali biste posvetiti više pažnje zdravlju prostate u kasnijoj dobi.

Američki su istraživači pregledali preko 22.000 neplodnih muškaraca i usporedili njihove zdravstvene podatke s isto toliko muškaraca iz opće populacije slične dobi. Ustanovili su kako su neplodni muškarci 2,6 puta skloniji razvijanju brzorastućeg i teškog oblika raka prostate. Međutim, nije utvrđena poveznica između muške neplodnosti i neagresivnog oblika raka prostate.

Istraživači Sveučilišta u Washingtonu vjeruju kako neplodnost i agresivni rak prostate imaju zajednički biološki izvor, poput mana na spolnim kromosomima ili mana u procesu samoreparacije oštećenog DNK. Ako se rezultati ovog istraživanja, objavljenog u časopisu Cancer, potvrde, muškarci koji su u ranijoj dobi dijagnosticirani kao neplodni trebali bi se odlučiti za probir raka prostate u kasnijoj dobi, s obzirom na njihov povišen rizik.

Međutim, njihovi se britanski kolege ne slažu u potpunosti. "Nije vjerojatno kako neplodnost direktno vodi do raka prostate. Umjesto toga, neplodnost i viši rizik raka prostate bi mogli potjecati od zajedničke genetske mane ili nekog aspekta stila života ili okoliša", tvrdi Ed Yong iz Centra zaistraživanje raka u Velikoj Britaniji.

Karcinom prostate najčešće je dijagnosticirani rak muškaraca u zapadnim zemljama svijeta (isključujući karcinom kože), a po učestalosti je drugi uzrok smrtnosti muškaraca od malignih bolesti.

Kod dvije trećine slučajeva radi se o neagresivnom obliku, a bolesnici mogu imati zdrav život. Međutim, agresivni oblik raka prostate se brzo širi i u kratkom vremanu postaje smrtonosan.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!