Zdravlje

Zdravlje

Muškarci, oprezno s omegom-3

Iako su omega-3 masne kiseline izuzetno zdrave za srce, krvne žile, oči, pa čak i pomažu struku ostati vitkim, one bi mogle muškarce izložiti povišenom riziku od raka prostate.

Omega-3 masne kiseline široko su poznate po svom protuupalnom svojstvu, zbog čeka nas štite od mnogih bolesti, no sada su američki istraživači ustanovili kako su muškarci s povišenom razinom omege-3 u krvi 43 posto izloženiji riziku od raka prostate nego oni muškarci s nižom razinom omega-3 masnih kiselina. Također, čak su 71 posto izloženiji agresivnom obliku tumora prostate!

Razliku u koncentraciji masnih kiselina između ovih dviju skupina odgovara više od dvije porcije lososa tjedno, objasnili su stručnjaci Istraživačkog centra za rak Fred Hutchinson iz Seattlea. Oni su do ovog zaključka stigli nakon što su usporedili uzorke krvi 840 pacijenata s rakom prostate i gotovo 1400 zdravih muškaraca.

Nije im u potpunosti jasno zašto omega-3 masne kiseline povisuju rizik od raka prostate, no nagađaju kako je moguće posrijedi način na koje naše tijelo prerađuje masne kiseline na sastojke koji mogu oštetiti DNK stanica i supresirati imunološki sustav.

“Omega-3 masne kiseline bile su fokus mnogih istraživanja prethodnih godina, od kojih je većina sugerirala kako imaju široku lepezu zdravstvenih dobrobiti ako se jedu u sklopu uravnotežene prehrane. Stoga ne bi preporučio niti jednom muškarcu da promijeni svoju prehranu zbog zaključka ove studije, no mogu razgovarati sa svojim liječnikom ako se brinu zbog raka prostate”, savjetovao je Iain Frame, direktor istraživanja Prostate Cancer UK, koji je komentirao studiju objavljenu u časopisu Journal of the National Cancer Institute.

Rak prostate je najčešća vrsta raka u Europi, a tijekom života, od
raka prostate oboli svaki šesti muškarac. Saznajte kako možete sniziti svoj rizik od raka prostate!

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo