Zdravlje

Zdravlje

4 stanja zbog kojih morate posjetiti ginekologa

Foto: Shutterstock

Odlazak ginekologu većini žena nije ugodno iskustvo, jednako kao i posjeta drugim doktorima, ali kada uočite promjene kod menstruacije ili bezrazložnu bol u grudima, važno je što prije obaviti pregled!

Ići ginekologu neugodno je iskustvo jer uključuje pregled najintimnijih dijelova tijela. No, ipak je jedan i od najvažnijih pregleda, s obzirom da su ovi dijelovi i vrlo osjetljivi i pogodni za razvoj, npr. bakterijskih infekcija. Kada osjetite promjene na svom tijelu, važno je odmah posjetiti liječnika kako bi se na vrijeme i adekvatno oboljenja i liječila.

1. Uočite promjene s mjesečnicom

Menstruacije su, jednako kao i posjeta ginekologu, vrlo neugodne. Osim što se moraju opskrbiti različitim ženskim proizvodima, kako bi dočekale, preživjele i uspješno završile menstruaciju, ženama hormoni tijekom tog vremena i divljaju. Ginekologa se savjetuje posjetiti ako:

 • je mjesečnica neregularna
 • razmak između dviju mjesečnica je kratak – 21 dan ili manje
 • pojavljuje se krvararenje između mjesečnica
 • krvarenje traje duže od 7 dana
 • mjesečnice kasni ili potpuno izostane
 • jako krvarite tijekom mjesečnice

Jesu li normalne pojačane probavne smetnje tijekom mjesečnice?

Promjene u mjesečnici mogu ukazivati na mnoga stanja, od fibroida, cista na jajnicima, upala zdjelice ili pojava polipa na maternici. Osim što ćete nakon pregleda imati točnu dijagnozom, također ćete znati i kako uravnotežiti mjesečnicu.

2. Bolovi u donjem dijelu trbuha

Bolovi u donjem dijelu trbuha mogu se pojavljivati tu i tamo, nevezano uz mjesečnicu ili se mogu pojavljivati tijekom PMS-a ili u prvim danima mjesečnica. Bolovi se mogu pojaviti i nakon seksualnog odnosa, ili čak tijekom odnosa. Ako su ovi bolovi vrlo jaki te se šire i na leđa, svakako je vrijeme posjetiti ginekologa jer mogu biti simptomi raznih problema – fibroida, cista ili čak tumora.

3. Svakodnevni problemi intimnih područja

Mogu se pojavljivati u nekoliko oblika, a najčešće su simptomi urinarnih infekcija.

Simptomi koji se pojavljuju su:

 • češće uriniranje nego inače
 • bol ili peckanje pri urirniranju
 • krv u urinu
 • svrbež
 • promjena u iscijetku

4. Promjene na grudima

Tijekom PMS-a i u prvim danima mjesečnica, mnoge žene osjete neugodu u grudima, imaju osjećaj kao da su nabubrile, a i puno su osjetljivije. No, ako osjetite više od neugode u grudima, ili čak uočite kvrgu ili iscijedak iz grudi – u što kraćem roku posjetite liječnika, kako bi u što kraćem roku znali o kakvom se problemu radi!

Čak i ako ne osjetite nek od ovih simptoma, savjetuje se da se barem jednom godišnje uputite ginekologu te obavite pregled kako biste bile sigurne u zdravlje intimnih područja. 

Pročitajte i odgovore na 5 pitanja koja vas brinu o menstruaciji, kao i trebate li vježbati za vrijeme menstruacije ili ne?

Foto: Shutterstock

G.H.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo