Zdravlje

Zdravlje

Čak 55% Hrvatica ima simptome urinarne inkontinencije, a velika tabu tema im je – bolni spolni odnos

shutterstock

Od početka pandemije je važnost fizičkog i psihičkog zdravlja postala jedna od najpopularnijih tema u svjetskoj javnosti.

Brend Intimina proveo je istraživanje u osam europskih zemalja o najvažnijim i često zanemarenim mišićima ženskog tijela: mišićima zdjeličnog dna. Uz sudjelovanje čak 8.000 žena, starosti od 25-55 godina, u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Španjolskoj, Njemačkoj, Nizozemskoj, Švedskoj, Italiji i Hrvatskoj, cilj istraživanja bio je saznati koliko njih se susreće sa zdravstvenim problemima zbog oslabljenih mišića zdjeličnog dna, te koje nacionalnosti najviše vode računa o svom zdjeličnom dnu. Zašto je to važno? Jer su blagdani uvijek u znaku ljubavi i brige o svojim najmilijima i o sebi. Pa, zašto to ne bi bio početak brige i o zdjeličnom dnu?

Zdjelično dno je skupina mišića i ligamenata koji podupiru mjehur, maternicu i crijeva. Kada je zdjelično dno snažno, ono podupire te zdjelične organe i time sprečava inkontinenciju i prolaps. Oslabljeno dno zdjelice dovodi do mnogih zdravstvenih problema koje mnoge žene smatraju normalnim, pa o njima nikad ne govore niti ih liječe. Zato nikada nije dovoljno ponoviti: curenje mokraće uz kihanje, kašalj, smijeh ili podizanje stvari nije normalno i treba se liječiti. Isto vrijedi i za bolni spolni odnos, postporođajnu inkontinenciju i mnoge druge simptome. Srećom, danas postoji mnogo načina liječenja, a najčešći i najpoznatiji način je izvođenje Kegelovih vježbi.

Kako izgleda prirodna kontracepcija? Traje samo nekoliko minuta na dan, a učinkovita je i znanstveno dokazana

Blagdansko istraživanje pokazuje obeshrabrujući podatak: većina žena je barem jednom doživjela probleme sa zdjeličnim dnom. Pa ipak, većina njih nije ništa poduzela. Na pitanje doživljavaju li curenje mokraće dok kašlju, kišu, smiju se, saginju se ili podižu nešto teško, u svakoj od zemalja je više od polovice ispitanica odgovorilo potvrdno: 70% u Velikoj Britaniji, zatim u Francuskoj 59%, u Španjolskoj 57% i Nizozemskoj 57% te u Hrvatskoj 55%.

Dno zdjelice uglavnom slabi tijekom trudnoće, pa ne čudi da je većina ispitanica koje su rodile doživjela simptome oslabljenih mišića dna zdjelice ili inkontinenciju jednom ili više puta. Najveći broj tih slučajeva je u Velikoj Britaniji (60%), Švedskoj (56%), Španjolskoj (55%), Hrvatskoj (44%), a najmanji u Italiji (39%) i Njemačkoj (40%).

No, problemi sa zdjeličnim dnom ne odnose se samo na inkontinenciju. Bolni spolni odnos je još uvijek tabu tema, o kojem treba otvoreno razgovarati, pogotovo kada je uzrok oslabljeno dno zdjelice. Ukupno, 36% ispitanih žena je potvrdilo da su doživjele neugodan ili bolan seksualni odnos zbog slabih mišića zdjeličnog dna. Tako su većinom odgovorile ispitanice u Španjolskoj (47%) i Italiji (37%), a slijede ih Hrvatska, Njemačka, Francuska i Velika Britanija (svaka po 36%).

Uz sve ove pomalo obeshrabrujuće podatke, iznenađujuće je da žene koje žive s neugodnim problemima zdjeličnog dna ne vježbaju mišiće dna zdjelice. Istraživanje pokazuje da u svim zemljama većina žena nikada ne izvodi Kegelove vježbe: Italija 52%, Francuska 49%, Njemačka 47%, Nizozemska 45%, Španjolska 40%, Hrvatska 38%, Velika Britanija 32%, Švedska 30%.

Od onih koji izvode Kegelove vježbe, većina to radi jednom do tri puta u tjednu, i to u Španjolskoj (27%), Velikoj Britaniji (24%) i Švedskoj (22%). A Kegelove vježbe zaista djeluju. Izvođenje ovih vježbi bilo je vrlo uspješno ili donekle uspješno za žene iz Španjolske (67%), Francuske (59%), Italije (57%), zatim iz Velike Britanije (50%), Njemačke (49%), Hrvatske (49%), Nizozemske (47%) i Švedske (45%).

Blagdani su “iza ugla”, a time i vrijeme za nove osobne odluke o tome kako ćemo poboljšati svoje živote i postati sretniji ljudi. Blagdani predstavljaju i vrijeme koje posvećujemo obitelji i prijateljima te brizi o drugima. Jedna od odluka koje donosimo ove godine mogla bi biti i ona o brizi o zdjeličnom dnu i početku svakodnevne Kegelove rutine vježbanja. A zašto se ne bismo pobrinuli i za zdjelično dno svojih prijatelja i članova obitelji?

Zaključno, ovo istraživanje pokazuje da žene još uvijek treba educirati o disfunkcijama zdjeličnog dna i poticati ih da traže liječenje. Ovi bi nalazi mogli poslužiti da se pokrenu otvorene rasprave o pitanjima intimnog zdravlja žena u javnosti te da se podigne svijest o važnosti zdravlja zdjeličnog dna. Mnoge će žene ovo blagdansko vrijeme provesti u brizi o drugima i darivanju. A mnoge će se, pak, odlučiti uhvatiti u koštac s nelagodom koju osjećaju i početi brinuti za svoje zdjelično dno.

Od čega umiru žene suvremenog doba – liječnica upozorava na ove opasne bolesti

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo