Zdravlje

Zdravlje

Kako izgleda prirodna kontracepcija? Traje samo nekoliko minuta na dan, a učinkovita je i znanstveno dokazana

Knjiga Preuzmite odgovornost za svoju plodnost napisana je za žene koje imaju posve suprotne ciljeve – one koje žele izbjeći trudnoću te one koje žele zatrudnjeti.

Niste zadovoljni kontracepcijskom metodom koju primjenjujete? Umorni ste od pokušaja da zatrudnite? Imate li zbunjujuće simptome u različitim dijelovima ciklusa? U svim navedenim slučajevima, knjiga “Preuzmite odgovornost za svoju plodnost” svjetski je bestseler koji želite pročitati.

Ova popularnoznanstvena uspješnica već dva desetljeća omogućuje ženama da steknu kontrolu nad svojim reproduktivnim zdravljem, a autorica Toni Weschler u knjizi opširno objašnjava prednosti metode svijesti o plodnosti (Fertility Awareness Method, FAM) čija primjena traje samo nekoliko minuta na dan, a osigurava učinkovitu i znanstveno dokazanu metodu kontracepcije. Svijest o plodnosti jednostavno je način razumijevanja ljudske reprodukcije.

Kako menstrualni ciklus utječe na život i zašto ga svaka žena treba pratiti

Ona se temelji na promatranju i bilježenju znanstveno dokazanih znakova plodnosti koji određuju je li žena određenog dana plodna. Tri su primarna znaka plodnosti: cervikalna tekućina, bazalna temperatura i položaj vrata maternice (taj je potonji dodatni znak koji jednostavno potvrđuje prva dva). FAM je osnažujuća metoda i za prirodnu kontracepciju i za postizanje trudnoće, kao i sjajan alat za procjenu ginekoloških problema i razumijevanje svojega tijela. 

Novo, dopunjeno izdanje toga svjetskoga bestselera s područja ginekologije i reproduktivnoga zdravlja objavljeno je u povodu 20. obljetnice originalnoga djela. Gledano s vremenskim odmakom, ženski su ciklusi ostali isti, no naše se razumijevanje biologije koja je u njihovoj osnovi neprekidno poboljšava. Način na koji žene danas uče o svojem tijelu i bilježe svoje cikluse, naše znanje o biologiji te reproduktivne tehnologije neprestano se razvijaju. Zato novo izdanje knjige prati te promjene kako bi svaki novi naraštaj žena bio još educiraniji, samosvjesniji i više naučio o ciklusu.

Kad je Toni Weschler prije dvadeset godina napisala knjigu “Preuzmite odgovornost za svoju plodnost”, rijetke su žene čule za zapisivanje faza svojega menstrualnog ciklusa. Ideja da se mogu koristiti informacijama koje prikupe zapisivanjem kako bi prakticirale učinkovitu prirodnu kontracepciju, povećale izglede da zatrudne i naposljetku preuzele odgovornost za svoje ginekološko i spolno zdravlje, bila je ženama potpuno strana, objašnjava autorica knjige.

Zato je njezin cilj, dodaje ta magistra javnoga zdravstva, bio pokrenuti masovni pokret među ženama frustriranima zbog nedostatka praktičnih informacija o njihovu tijelu. Kao što se nadala, građa iznesena na ovim stranicama pogodila je u bit problema stotina tisuća žena. Objavljivanje knjige izazvalo je pravu bujicu reakcija, prisjeća se autorica. Jako puno čitateljica pisalo joj je da su im te informacije promijenile život. Bile su silno uzbuđene i ohrabrene, ali često i frustrirane što te informacije nisu dobile prije, bilo u školi bilo u liječničkoj ordinaciji, navodi autorica knjige.

U tome i jest ključ za razumijevanje ovoga djela. Prenoseći praktična znanja o ženskom menstrualnom ciklusu, možda se moglo činiti da pri tome podcjenjujem liječnike. Dakle, dopustite mi da razjasnim: s obzirom na očitu zahtjevnost liječničke profesije i odgovornost koja je njezin dio te na ograničeno vrijeme koje mogu posvetiti pacijentima, nema tog liječnika koji bi znao za intimne detalje ciklusa svojih pacijentica, a osobito ako ih ni same na znaju, ističe Toni Weschler u predgovoru svoje uspješnice.

Knjiga velikim dijelom govori o tome kako se zauzeti za sebe kako biste mogli surađivati sa svojim liječnikom ili liječnicom. Namijenjena je i liječnicima i pacijentima, a njezino geslo, koje je autorici služilo kao nadahnuće u pisanju, glasi: znanje je moć.

Knjiga “Preuzmite odgovornost za svoju plodnost” napisana je za žene koje imaju posve suprotne ciljeve – one koje žele izbjeći trudnoću te one koje žele zatrudnjeti. Oblikovana je tako da se može čitati i kao cjelina i po poglavljima kad se pojavi neka situacija ili potreba. Zbog toga se neke ključne informacije ponavljaju. Svrha je toga da se istakne važnost tih tema, ali i osigura potpuna edukacija čitatelja čak i ako se služe informacijama iz samo jednog dijela teksta.

Naposljetku, podsjeća autorica knjige, sposobnost da razumijete svoje reproduktivne i ginekološke probleme tijekom života daje vam istinsku snagu. U tome se slažu vodeće svjetske stručnjakinje za žensko zdravlje, među kojima je i dr. Christiane Northrup, ginekologinja koja knjigu “Preuzmite odgovornost za svoju plodnost “preporučuje ženama svih dobi.

To je fantastična knjiga, puna praktičnih savjeta koji će promijeniti i osnažiti ženin odnos prema vlastitoj plodnosti, ocjenjuje istaknuta liječnica koja se zauzima za holistički pristup zdravlju.

Što donosi metoda svijesti o plodnosti (Fertility Awareness Method, FAM)?   

  • provodite učinkovitu i znanstveno dokazanu metodu kontracepcije bez kemikalija i drugih sredstava
  • povećate svoje izglede za začeće prije nego što se obratite liječniku ili pribjegnete invazivnim visokotehnološkim postupcima
  • ubrzate liječenje neplodnosti brzim otkrivanjem smetnji za postizanje trudnoće
  • steknete kontrolu i istinsko razumijevanje svojega spolnog zdravlja

Od čega umiru žene suvremenog doba – liječnica upozorava na ove opasne bolesti

Pripremila: Maja P.

 Foto: Shutterstock, Arhiva

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo