Zdravlje

Zdravlje

Papa test nije najpouzdanija metoda probira

Foto: Shutterstock

Rak jajnika najsmrtonosniji je rak u žena! Samo 36% žena s rakom jajnika u Hrvatskoj preživjet će pet godina, a – usporedbe radi – toliko će vremena preživjeti 78,6 posto žena oboljelih od raka dojke.

U našoj zemlji od raka jajnika na godinu oboli 425 žena, a umre njih čak 319. Razlog ovakve poražavajuće statistike je u tome što trenutačno ne postoji pouzdan test probira, tj. test koji bi ovu bolest otkrio bez simptoma, tako da se u dvije trećine bolesnica rak jajnika dijagnosticira u uznapredovalom stadiju bolesti. 

Nadutost, bolovi u zdjelici i trbuhu… Ovo su simptomi raka jajnika koje ne smijete ignorirati

Nema preventivnih pregleda niti ranih simptoma koji bi upozorili na rak jajnika. Također su zbog uznapredovalosti bolesti i mogućnosti radikalnog kirurškog zahvata ograničene, pa sve bolesnice kojima se dijagnosticira ova bolest nakon operacije idu na kemoterapiju, koja se danas kombinira s imunoterapijom, pojasnila nam je prim. dr. sc. Višnja Matković, voditeljica Odjela za radioterapiju i kemoterapiju Zavoda za ginekološku onkologiju KBC-a Zagreb.

Na njezinom odjelu, kako je rekla, liječe se najteži slučajevi, pa podatak kako je prosjek godina među pacijenticama 30, zvuči još zastrašujuće.

I dok rak jajnika, nažalost, nije preventibilna bolest, s rakom vrata maternice, to nije slučaj. Stručnjaci su upozorili kako nijedna žena ne bi smjela oboljeti od raka vrata maternice, s obzirom na to da u Hrvatskoj postoji cjepivo protiv HPV-a, virusa koji je u 99,77% slučajeva uzročnik ovog oblika raka.

Iako je postotak cijepljene djece u školskoj godini 2017./2018. povećan za 13% u odnosu na godinu ranije, interes za cijepljenjem protiv HPV-a u Hrvatskoj je i dalje na niskoj razini, unatoč predviđanjima kako će se, u zemljama gdje je odaziv na cijepljenje visok, rak vrata maternice do 2035. iskorijeniti.

Inventura zdravlja – kada pregledati štitnjaču, a kada napraviti Papa-test?

Osim toga, mnoge europske zemlje već su uvele HPV test kao test primarnog probira, umjesto Papa testa, koji nije dovoljno osjetljiva metoda, no to nije slučaj s Hrvatskom. Naime, i Papa testom se može otkriti rak vrata maternice, međutim, njegov nedostatak je, osim toga što mnoge žene ne idu na redovite preglede, i taj što se pregledom često ne prepoznaju adenokarcinomi koji se pojavljuje u žena mlađih od 45 godina.

Mirela Šentija Knežević, zamjenica pročelnika Ureda za zdravstvo Grada Zagreba, napomenula je kako je Grad Zagreb u suradnji s akademkinjom Mirnom Šitum prošle godine proveo istraživanje koje je pokazalo poražavajuće podatke. Naime, svaki drugi roditelj izjavio je da ne zna da HPV virus uzrokuje čak šest malignih oboljenja (osim raka vrata maternice, još i rak anusa, penisa, rodnice, ženskog vanjskog spolovila te usne šupljine), a svaki treći roditelj priznao je da ne zna da njihovo dijete ima pravo na cijepljenje protiv HPV virusa.

Zaraza HPV-om često nije praćena simptomima – zaražena osoba najčešće ne zna da je zaražena i da je prijenosnik HPV infekcije, ili ima blage i nespecifične simptome poput svrbeža, crvenila i slično, te se jedino testom na HPV virus može utvrditi je li zaraza prisutna ili nije.

HPV zaraza dobivena od partnera može godinama ostati u latentnom, klinički neaktivnom stadiju a da ne uzrokuje nikakvu bolest, da bi nakon više godina latencije prešla u klinički aktivnu infekciju i u progresiju promjena na sluznicama i koži koja može, ako se na vrijeme ne prepozna i ne liječi, uzrokovati dobroćudne tumore kože i sluznica – kondilome, ili predstadij zloćudnih tumora epitela (koji su izlječivi), te karcinome (pločasti i adenokarcinom).

Nažalost, mnoge žene ne odazivaju se preglede, pa je tako lani u Onkološkoj ambulanti Klinike za ženske bolesti i porode u Petrovoj u Zagrebu od 240 uzoraka, koliko ih je bilo predviđeno za testiranje protiv HPV-a, iskorišteno tek 120. Ipak, 21 život tom je akcijom spašen.

Spolno prenosive bolesti jedan od uzroka rastuće neplodnosti u razvijenim zemljama

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo