Što jesti, a što izbjegavati za zdrave grudi? - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Što jesti, a što izbjegavati za zdrave grudi?

Nakon što smo u tekstu “Prehrana za zdravlje grudi – što i kako jesti?” nabrojali što je dobro za zdrave dojke, donosimo vam i nastavak priče s naglaskom na hranu koju treba izbjegavati.

Prehrana za zdravlje grudi – što i kako jesti?

Kao što znamo, neki toksini napuštaju naše tijelo brže, neki sporije, a potonji se odlažu u mekim i masnim tkivima, upravo poput dojke. Naravno, toksine je u današnjem načinu života teško izbjeći u potpunosti, ali možemo smanjiti izlaganje svjesnim odabirom manje opasnih ili rizičnih opcija. Na primjer, određeni plastični spojevi ponašaju se kao ksenoestrogeni.

Ometanje rada hormona

Oponašaju djelovanje vlastitog estrogena, a ta poveznica se u istraživanjima pokazuje nepovoljnom za rizik nastanka hormonskih i karcinogeneze. Primjer takvog ometanja rada hormona neželjeno pojačavajući efekt estrogena su ftalati (onaj prepoznatljivi miris plastičnih presvlaka u novim automobilima) i bisfenol A, te neki herbicidi i pesticidi.

U prehrani to znači izbjegavati hranu iz limenke, jer se one presvlače iznutra premazima koji sadrže bisfenol A (BPA). Ftalati su uobičajeni sastojak plastičnih boca (ujedno sadrže i BPA) za gazirana pića i druge napitke.

Soja – da ili ne?

Izoflavoni soje (daidzein, genistein i drugi) dokazano imaju estrogeno slično djelovanje, ali dvojako. Naime, izoflavoni djeluju u interakciji s estrogenom na preko 20 načina, imaju oni koji djeluju antiestrogeno (zaštitno) od estrogenih (pojačavaju djelovanje).

Ipak, do danas nemamo iz studija nedvosmislen i pouzdan stav o tome da li soja pomaže/štiti ili potiče/odmaže razvoj karcinoma, kao što pokazuju velike populacijske studije azijske i američke, odnosno europske populacije.

Neki istraživači ističu da je razlika u tome što značajnija konzumacija sojinih proizvoda u azijskim zemljama počinje prije puberteta, za razliku od europske i američke prehrambene kulture.

Prokulice, kelj, brokula, cvjetača…

Kupusnjače (ali i višnja i trešnja!) sadrže glukarat, organski spoj uključen u metabolizam estrogena u jetri, te se na taj način podržava njegova prirodna regulacija i smanjuje izloženost riziku. Enzim beta glukuronidaza je uključen u fazu II detoksikacije, i njegova povišena aktivnost povezuje se s povećanim rizikom različitih karcinoma, osobito povezanih s djelovanjem hormona, kao što je slučaj s dojkama. Tako umjerena ali dugoročno redovita konzumacija povrća iz porodice može biti korisna u smislu prevencije i zaštite dojke. Ako ne volite prokulice (kelj pupčar), na raspolaganju su vam i ostale povrtnice iz iste porodice – kelj, brokula, cvjetača, korabica, kupus, raštika. Također, ne morate ih kuhati, iako specifični sumporasti miris stručnjake odmah asocira na sulforafan, još jedan vrijedni zaštitni spoj iz ove porodice. Možete ih i cijediti ili dodati u smoothieje – jeste li probali sok od kelja i jabuke?

Kako zavoljeti zdravu prehranu? Imamo 5 sjajnih trikova

Izbjegavajte prženo i masno

Zaključno, preporuke nisu drastično različite od opće poznatih prehrambenih smjernica za zaštitu od karcinoma – izbjegavajte prženu, reš pečenu i masnu hranu, budite umjereni s alkoholom i osigurajte svojih 6 do 8 porcija voća i povrća dnevno.

Kvarenje i čuvanje hrane – evo gdje najčešće griješimo!

Uvedite ribu redovito na jelovnik, koristite sjemenke i orašaste plodove te njihova hladno prešana ulja u prehrani, za dobar balans masnoća.

Vezano uz kupusnjače, soju i lan, preporuka ovisi o osobnim preferencijama te mogućoj intoleranciji na neku od njih. O unosu dodatnih vitamina i minerala, uvijek se prethodno posavjetujte sa svojim liječnikom i farmaceutom. 

Kako se liječnici štite od raka – evo 8 odgovora

Foto: Shutterstock

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo