Zdravlje

Zdravlje

Ususret Danu narcisa – danu borbe protiv raka dojke

I ove godine, 22. ožujka (tradicionalno prva subota proljeća) bit će obilježen 18. Dan narcisa u brojnim gradovima diljem Hrvatske posvećen borbi protiv najčešćeg raka u žena – raka dojke.

mr. sc. Ljerka Eljuga i
prof. dr. Damir Eljuga

Dan narcisa je počela obilježavati 1997. godine Hrvatska liga protiv raka sa svojom udrugom Europa Donna i Klubom žena operiranih od raka dojke prodajom narcisa i dijeljenjem edukativnih letaka na Cvjetnom trgu u Zagrebu. Tijekom ovih godina narcisa je postala simbol borbe protiv raka dojke kojom se značajno podigla svijest žena o potrebi odlaska na redovite preglede dojki.

“U Hrvatskoj, kao i u mnogim europskim državama, narcisa je postala simbol borbe protiv raka dojke i držim da je pripomogla u senzibiliziranju javnosti o potrebi prevencije raka dojke”, kaže nam jedan od inicijatora pokretanja ove kampanje prof. dr. Damir Eljuga, predsjednik Hrvatske lige protiv raka.

“S obzirom da imamo epidemiju raka dojke u Hrvatskoj s gotovo 2500 oboljelih žena, a 1000 umrlih, često moramo podsjećati, i to ne samo na ovaj dan, već stalno sve žene, na nužnu potrebu redovitih odlazaka na preglede dojki”, rekla je dr. Ilona Sušac, onkologinja u Poliklinici Eljuga.

Poliklinika Eljuga ženama pruža samo najbolje

dr. Ilona Sušac

“Danas imamo na raspolaganju velike mogućnosti otkrivanja raka dojke u početnoj fazi bolesti kada ga je moguće izliječiti poštednim kirurškim zahvatom. U našoj Poliklinici na raspolaganju nam stoje gotovo sve mogućnosti suvremene dijagnostike raka dojke: ultrazvuk, mamografija, ciljana citopunkcija , punkcija širokom iglom i otvorena biopsija (u kirurškoj sali ) sumnjivog čvora u dojci”, naglašava utemeljiteljica Poliklinike Eljuga mr. sc. Ljerka Eljuga, onkologinja koja već 20 godina uspješno vodi ovu poznatu privatnu zdravstvenu ustanovu.

Autor teksta: Domagoj Jelić
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo