Za pripremu jela obično prvo posegnemo za maslinovim uljem bez razmišljanja, ali ono ponekad nije savršena opcija…
Iako je omiljeno, maslinovo ulje nije uvijek najbolji izbor za pripremu jela. Bilo da pripremate neko posebno jelo ili želite poseban okus jela, postoje i druga ulja koja mogu doprinijeti savršenom ukusu jela.
Evo za pripremu kojih jela nikada ne biste trebali koristiti maslinovo ulje
Brzo prženje
Najpametnije je izbjegavati korištenje maslinova ulja pri tehnikama kuhanja koje zahtijevaju visoke temperature kako bi se izbjegla proizvodnja slobodnih radikala.
Kokice
Baš kao i prženje, priprema kokica zahtijeva visoke temperature pa je upotreba maslinova ulja rizična opcija. Kanola ulje ili ulje kikirikija su bolja opcija.
Prženje povrća
Na temperaturi od otprilike 160 stupnjeva maslinovo ulje gori a ako pripremate povrće u pećnici na temperaturi koja je još viša, ulje će se zapaliti. Možete koristiti obično suncokretovo ulje umjesto maslinovog.
Namaz od medvjeđeg luka – fantastičan dodatak svakom jelu
Pečenje pilića
U pitanju je ista stvar – pileće meso zahtijeva visoku temperaturu što nikako ne odgovara ovoj vrsti ulja. Stručnjaci savjetuju da koristite ulje avokada ili suncokretovo.
Slatkovodna riba
Sigurno ne možete zamisliti finu morsku ribu bez maslinova ulja, ali nemojte niti pomišljati da ga koristite u pripremi riječne ribe jer se nikako ne slažu.
Ako jedete ove namirnice, imate neugodan zadah
A. A.
Foto: Shutterstock