Iako vlada sve veća osviještenost o pravilnoj prehrani, i dalje vidimo da kod velikog broja populacije taj dio izostaje. Neki od razloga su nedostatak organizacije, pripreme i planiranja obroka te nedostatak ideja.
Donosim vam primjer plana prehrane za utorak, za četveročlanu obitelj kojeg ćete voljeti vi i vaši ukućani!
Doručak – zobena kaša s borovnicama i orasima
Namirnice:
- Zobene pahuljice, 2 šalice, 180 g (3 jušne žlice po osobi)
- Mlijeko, 1,7 % m. m., prosjek, 4 šalice (1 šalica po osobi)
- Med, 2 čajne žličice, 15 g
- Borovnice, 2 šalice, 280 g
- Orah, 2 šake
Način pripreme: Na mlijeku kuhati zobene pahuljice. Kad je kaša kuhana, dodati malo meda i posuti voćem i mrvljenim orasima.
Ručak – juha od povrća, pečena teletina s krumpirom i povrćem
Namirnice:
- Tikvice, izrezane, 2 ploda
- Krumpir , 8 srednjih plodova
- Paprika, zelena, izrezana, 1 plod
- Luk, 1 plod
- Mrkva, 1 plod
- Teletina, file, 0,5 kg do 1 kg
- Sol, 0,2 čajne žličice, 1 g
ZA JUHU:
- Ulje, maslinovo, 2 čajne žličice, 10 g
- Povrće, miješano, 3 šalice, 450 g
- Peršin, list, usitnjeni, 0,5 jušne žlice, 2 g
- Sol, 0,2 čajne žličice, 1 g
- Tjestenina,za juhu, 1 šalica, 75 g
Način pripreme: Teletinu posolite, stavite u posudu, dodajte crvenog i bijelog luka, malo vode, i pecite na 180 stupnjeva u pećnici oko otprilike 1 sat, zatim dodajte krumpir izrezan na kriške, komade mrkve, papriku i tikvice, te dopecite do kraja.
Za juhu: na malo ulja dinstati luk pa dodati smrznutu carsku mješavinu i dinstati zajedno 5 min. Uliti vode po želji i kuhati dok povrće ne omekani. Dodati začine po želji, a tjesteninu skuhati zasebno. Kad je juha gotova ubaciti tjesteninu.
Napomena: povrće mijenjajte po želji i ovisno o sezoni
Popodnevna užina – čokoladno mlijeko i integralni keksići
Namirnice:
- Čokoladno mlijeko, 4 šalice (1 šalica po osobi)
- Integralni keksići, 1 pakiranje
Večera – salata s piletinom
Namirnice:
- Salata, mix 8 šalica, 240 g
- Piletina, bijelo meso, 450 g
- Sir, Feta, 4 mala komada, 110 g
- Cherry rajčica, 20 plodova, 200 g
- Maslina, 16 komada, 48 g
- Krastavac, oguljeni, 1 plod
- Dresing od jogurta, 4 jušne žlice, 60 g
Krastavci na salatu kakve još niste probali! Genijalan ljetni recept bez vrhnja
Način pripreme: Salatu oprati i narezati, pileći file ispeći zasebno na tavici. Ohladiti, narezati na kockice i umiješati u salatu, dodati feta sir, začiniti po želji.
Foto: Shutterstock