Ideja za ljetni doručak, ručak i večeru po receptu nutricionistice! Vjerujte, svidjet će vam se - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Ideja za ljetni doručak, ručak i večeru po receptu nutricionistice! Vjerujte, svidjet će vam se

Iako vlada sve veća osviještenost o pravilnoj prehrani, i dalje vidimo da kod velikog broja populacije taj dio izostaje. Neki od razloga su nedostatak organizacije, pripreme i planiranja obroka te nedostatak ideja.

Donosim vam primjer plana prehrane za utorak, za četveročlanu obitelj kojeg ćete voljeti vi i vaši ukućani!

Doručak – zobena kaša s borovnicama i orasima

  Namirnice:

  •   Zobene pahuljice, 2 šalice, 180 g (3 jušne žlice po osobi)
  •   Mlijeko, 1,7 % m. m., prosjek, 4 šalice (1 šalica po osobi)
  •   Med, 2 čajne žličice, 15 g
  •   Borovnice, 2 šalice, 280 g
  •   Orah, 2 šake

Način pripreme: Na mlijeku kuhati zobene pahuljice. Kad je kaša kuhana, dodati malo meda i posuti voćem i mrvljenim orasima.

Ručak – juha od povrća, pečena teletina s krumpirom i povrćem

Namirnice:

  •   Tikvice, izrezane, 2 ploda
  •   Krumpir , 8 srednjih plodova
  •   Paprika, zelena, izrezana, 1 plod
  •   Luk, 1 plod
  •   Mrkva, 1 plod
  •   Teletina, file, 0,5 kg do 1 kg
  •   Sol, 0,2 čajne žličice, 1 g

ZA JUHU:

  •   Ulje, maslinovo, 2 čajne žličice, 10 g
  •   Povrće, miješano, 3 šalice, 450 g
  •   Peršin, list, usitnjeni, 0,5 jušne žlice, 2 g
  •   Sol, 0,2 čajne žličice, 1 g
  •   Tjestenina,za juhu, 1 šalica, 75 g

Način pripreme: Teletinu posolite, stavite u  posudu, dodajte crvenog i bijelog luka, malo vode, i pecite na 180 stupnjeva u pećnici oko otprilike 1 sat, zatim dodajte krumpir izrezan na kriške, komade mrkve, papriku i tikvice, te dopecite do kraja.

Za juhu: na malo ulja dinstati luk pa dodati smrznutu carsku mješavinu i dinstati zajedno 5 min. Uliti vode po želji i kuhati dok povrće ne omekani. Dodati začine po želji, a tjesteninu skuhati zasebno. Kad je juha gotova ubaciti tjesteninu.

Ne znate što i kako kuhati svaki dan? Nutricionistica osmislila jednostavne i brze obroke za cijeli tjedan

Napomena: povrće mijenjajte po želji i ovisno o sezoni

Popodnevna užina – čokoladno mlijeko i integralni keksići

Namirnice:

  • Čokoladno mlijeko, 4 šalice (1 šalica po osobi)
  • Integralni keksići, 1 pakiranje

Večera – salata s piletinom 

Namirnice:

  •   Salata, mix 8 šalica, 240 g
  •   Piletina, bijelo meso, 450 g
  •   Sir, Feta, 4 mala komada, 110 g
  •   Cherry rajčica, 20 plodova, 200 g
  •   Maslina, 16 komada, 48 g
  •   Krastavac, oguljeni, 1 plod
  •   Dresing od jogurta, 4 jušne žlice, 60 g

Krastavci na salatu kakve još niste probali! Genijalan ljetni recept bez vrhnja

Način pripreme: Salatu oprati i narezati, pileći file ispeći zasebno na tavici. Ohladiti, narezati na kockice i umiješati u salatu, dodati feta sir, začiniti po želji.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo