Jela s keljom koja vam jamče pametan tjedan!

Kelj, povrće, zeleno, Shutterstock 229021696

Ne čekajte da vam baka pripremi kelj jer toliko je dobar za zdravlje mozga da se preporučuje jesti barem jednom tjedno. Bogat je magnezijem, kalcijem te vitaminima K, A i C pa čisti jetru i liječi bolesti kostiju i zglobova.

Varivo od kelja s pancetom

Sastojci:

  • 1 glavica kelja
  • 2 glavice luka
  • 1 režanj češnjaka
  • 400g krumpira
  • 15 dag pancete
  • sol
  • papar
  • vrhnja za kuhanje po želji
  • ulje

Postupak pripreme:

Očistite, usitnite i operite kelj. U dubljoj posudi prodinstajte na sitno narezani luk pa dodajte kelj i miješajte. Kada se slegne, zalijte ga vodom pa dodajte komadiće pancete i krumpire narezane na kockice. Posolite i popaprite te po želji dodajte češnjaka i/ili vrhnja. Počnite kuhati na jačoj vatri, ali nastavite na laganijoj. Poslužite s crnim kruhom ili prepečencem.

Kelj s 'mljevancem'

Sastojci:

  • 1 kelj
  • 1 crveni luk
  • pola kile miješanog mljevenog mesa
  • papar
  • sol
  • maslinovo ulje
  • brašno
  • parmezan ili domaći ribanac
  • mlijeko
  • maslac ili ulje

Postupak pripreme:

Listove kelja kratko blanširajte. Luk narežite na sitno i izdinstajte na maslinovom ulju pa dodajte mljeveno meso, sol i papar te nastavite dinstati na laganoj vatri 15 - 20 minuta. Listove kelja napunite mješavinom, zamotajte u rolice i stavite u lim za pečenje. Prelijte ih umakom kojeg ćete napraviti pomiješavši zagrijani, otopljeni maslac ili ulje s 2 žlicama brašna te ih zaliti mlijekom do željene gustoće. Možete upotrijebiti i druge vrste umaka, ovisno o svom ukusu i želji. Smotuljke pecite u pećnici na 200 stupnjeva oko pola sata.

Dobar tek!

Pripremite čips od kelja!

Foto: Shutterstock

J. P.

 Prati nas na Viber Public Chatu!