Ružmarin i višnje za sigurnije meso s roštilja!

Rostilj

Za mnoge od nas, proljeće označava početak sezone roštiljanja. Nažalost, prženje i kuhanje mesa na visokim temperaturama ima za posljedicu stvaranje kemijskih spojeva koji mogu povećati rizik od karcinoma.

kStoga, ako i ove godine nećete moći odoljeti potrebi za dobrim roštiljem, znajte kako dodavanjem ružmarina i kiselih trešanja uvelike možete smanjiti stvaranje opasnih tvari.

Glavni spojevi koji uzrokuju rak, a koji nastaju kuhanjem mesa su heterociklički amini. Istraživači Sveučilišta u Kansasu nedavno su proučavali utjecaj dodavanja ekstrakta ružmarina mljevenoj junetini. Uz alkohol, ovaj ekstrakt sadrži mješavinu ružmarinske kiseline, karnosola i karnosolne kiseline. Istraživači su utvrdili kako dodavanje spomenutog ekstrakta mesu smanjuje razinu heterocikličkih amina od 30 do 100 posto. Uz to, znanstvenici su otkrili kako se zbog dodavanja 2 posto ekstrakta ružmarina piletini na žaru ukupna količina heterocikličkih amina smanjila sedam puta.

No, nema samo ružmarin blagotvoran utjecaj na heterocikličke amine. Na efekt smanjivanja kancerogenih spojeva djeluju i dvije sorte kiselih trešanja. Njihov su ekstrakt, za potrebe istraživanja znanstvenici dodali pljeskavicama pripremljenima od mljevene junetine. U odnosu na obične pljeskavice, u onima s ekstraktom trešanja zabilježeno je značajno smanjenje heterocikličkih amina.

kUz trešnje i ružmarin, poznate po svojim antikancerogenim svojstvima, i druge su namirnice pokazale svoju sposobnost smanjivanja formiranja kancerogenih spojeva za vrijeme kuhanja. Med je odličan za marinade, a pruža i sjajan okus. On također blokira proizvodnju heterocikličkih amina i drugih kancerogenih tvari tijekom roštiljanja. Druge uobičajene namirnice koje smanjuju kancerogene spojeve su: bosiljak, metvica, kadulja, mažuran, origano, češnjak i timijan.


K. Ramić

 Prati nas na Viber Public Chatu!