Taro – korijen biljke koja štiti zdravlje srca, probave i kože

taro Shutterstock 717454741 (1)

Taro je škrobom bogat gomoljasti korijen koji nalikuje krumpiru i potječe iz Azije.

Izgledom podsjeća na krumpir, a korijen ove biljke je jestiv i koristi se najčešće u Aziji, Africi i južnoj Americi. Korijen omekša kada se kuha, a okusom podsjeća na kesten. 

Prije pripreme ga je potrebno oguliti i dobro oprati, a kuhati se mora kako bi se spriječile reakcije poput peckanja u grlu zbog kalcijeva oksalata koji je pristan u svježoj biljci.  Osim kuhanja, taro korijen možete peći ili kuhati na pari. 

Zdravstvene dobrobiti taro korijena

1. Sadrži više kalorija od krumpira, u 100 grama nalazi se 122 kalorija. Sadrže proteina otprilike kao krumpir

2. Korijen biljke ne sadrži gluten, ali zato nudi puno vlakana i antioksidanata te minerale i vitamine

3. Jedan je od najboljih izvora dijetnih vlakana – u 100 g nudi 4.1 g vlakana pa će tako štititi zdravlje gastroenterološkog i probavnog sustava.

4. Korijen tara sadrži visok udio kalija,Kao mineral ima ozbiljnu vitalnu ulogu u tijelu, a pomaže kod kontrakcije mišića, regulacije tekućine i ravnoteže minerala. Kalije je neophodan za zdravlje srca.

5. Kako taro sadrži razne antioksidante, uključujući i beta karoten, štiti zdravlje oka te sprečava razvoj makularne degeneracije i sive mrene. 

A. A.

Foto: shutterstock

 

 Prati nas na Viber Public Chatu!