Mnogi misle kako se veliki dio mršavljenja ili održavanja linije može svesti na praćenje kalorija, međutim, kada je ono napravljeno prema “odokativnoj” metodi, u pravilu griješimo!
Ako želimo procijeniti koliko neka hrana sadrži kalorija, i
prema tome krojiti svoj dnevni jelovnik, bilo bi bolje da se prihvatimo
deklaracije na proizvodu. Istraživanje provedeno u Americi pokazalo je kako se
naša procjena kalorijske vrijednosti hrane mijenja ovisno o redu po kojem
“skeniramo” namirnice.
“Red kojim uzimamo hranu u obzir utječe na našu
procjenu te hrane. Koncentriranje na procjenu u redu je bitno jer mnoge obroke
naručujemo i jedemo po određenom redu namirnica, a ne jedemo ih sve istovremeno”,
smatra Alexander Chernev sa Sveučilišta Northwestern, voditelj istraživanja.
Njegovom je studijom ustanovljeno kako su osobe koje su prvo
vidjele cheesburger pomislile kako on ima 570 kalorija, dok su osobe koje su
prvo vidjele salatu, a tek onda cheesburger smatrale kako “cheese”
ima 787 kalorija, što je razlika od čak 38 posto.
“Ako samo zamijenimo redoslijed kojim ispitanici procjenjuju
dva obroka, dobit ćemo značajne promjene u percipiranom sadržaju
kalorija”, objasnio je Chernev. Mijenjanjem redoslijeda se također mijenja
i ukupna procjena količine kalorija, sa 757 kalorija na 1.097 za cijeli obrok.
Sljedeći put kada slažete svoj dnevni jelovnik za uži struk,
uzmite u obzir ovo skriveno pravilo.
K. Horvat