Hrana i recepti

Hrana i recepti

Ljetni i osvježavajući recepti sa šljivama

Šljive su bogate vitaminima C, A, B, E i K te beta karotenom. Također sadrže i zantne količine kalija, fosfora, magnezij, željeza i bakra.

Ovo voće je od davnina poznato da potiče probavu i pomažu protiv zatvora zato što su bogate vlaknima, koja također uravnotežuju razinu kolesterola u krvi. Nadalje, jačaju imunitet i srčanožilni sustav, pridonose zdravlju kostiju, pročišćuju jetru, poboljšavaju vid, raspoloženje i pamćenje. Zbog odličnih ljekovitih svojstva donosimo vam dva recepta za ukusne ljetne deserte sa ovim supervoćem!

Sladoled sa šljivama, medom i đumbirom

Sastojci:

  • 1 kg šljiva
  • 2 žlice naribanoga đumbira
  • Po želji: 2 žličice rakije od šljiva
  • 2 šalice šlaga
  • 1 žličica soli
  • ¾ šalice meda

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva, te unutra stavite napola narezane šljive. Pecite 15 minuta dok šljive ne postanu skroz mekane, skoro vodenaste. Izvadite iz pećnice i stavite u aluminijsku foliju da se ohlade 10 minuta.
  2. Ubacite ih u blender zajedno sa đumbirom (i rakijom). Miksajte dok ne postane mekana smjesa, a zatim dodajte šlag. Miksajte još 30 sekundi. Prebacite u zdjelu ili plastičnu posudu uz pomoć sita kako zaostali komadići ne bi upali. Dodajte med.
  3. Ostavite da se ohladi preko noći. Možete jesti odmah ili ostaviti još 2-3 sata u hladnjaku kako biste dobili pravi sladoled.

Pita s breskvama i šljivama

Sastojci:

  • Tijesto za pitu
  • 5 velikih šljiva, odrezanih na pola
  • 3 breskve, očišćene i narezane na pola
  • 100 g zrnastoga šećera
  • 4 žličice škroba kukuruza ili krumpira
  • 1 jaje
  • Malo soli

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Stavite šljive i breskve u veliku zdjelu. U posebnoj zdjeli pomiješajte šećer i škrob, a zatim ubacite u zdjelu s voćem. Neka ta kombinacija odstoji 5 minuta, a potom stavite na tijesto za pitu. Gornji dio prekrijte s ostatkom tijesta te po sredini odrežite proreze. Ostavite tako 20 minuta.
  2. Pomiješajte sol i jaje te nanesite to na pitu. Stavite pitu u pećnicu i pecite na toj temperaturi 20 minuta. Smanjite temperaturu na 130 stupnjeva i pecite dok kora nije smeđe, odnosno zlatne boje. Neka se pita malo ohladi prije seviranja. 

Napravite slatke kekse bez šećera!

M.S.

Foto: Shutterstock 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo